Nagykanizsa

2017.03.09. 14:12

Megújító reformáció, egyesítő Alpha-kurzus

Nagykanizsa – Zajlik az élet a Nagykanizsai Református Gyülekezetnél. Ma és jövő héten folytatódik az idén a reformáció fennállásának 500 éves jubileuma jegyében zajló Kanizsai Esték, s hamarosan indul az új Alpha-kurzus.

Horváth-Balogh Attila

Minderről Hella Ferenc református lelkész beszélt lapunknak.

– A Kanizsai Esték-sorozat ma esti vendége Takaró Mihály irodalomtörténész lesz a Kálvin téri gyülekezeti termünkben – bocsátotta előre. – Rendkívül jó előadó, aki hatalmas tudással rendelkezik. Előadásának címe: Irodalom és reformáció. Azt a kérdést járja körül, hogy a reformáció milyen fontos megújulást hozott az egyházon kívül, gondolok itt például az anyanyelvű kéziratok, többek közt a Biblia megjelenésére és ezen keresztül az irodalom átalakulására. Óriási lépés volt, hogy az emberek az anyanyelvükön, tehát magyarul olvashatták Isten Igéjét. Az előadáshoz kapcsolódóan gyülekezeti tagunk, Gulyásné Raksányi Olga képeslap-tárlata nyílik meg Reformátusok az irodalomban címmel. Jövő pénteken pedig Dinnyés József daltulajdonos lesz a vendégünk, aki Huszár Gál megszólaltatott énekeskönyvét hozza el és mutatja be korabeli hangszerekkel.

Fotó: Szakony Attila

Más fontos esemény is lesz hamarosan a kanizsai reformátusoknál: 13-án, 17.30-kor a Medgyaszay Ház éttermében indul útjára a 8. Alpha-kurzus. Ennek során a keresztyén élet alapjairól esik szó.

– Az Alpha-kurzus egyfajta használati utasítás a kereszténységhez, egy tanfolyam, amely hitünk erős alapját adhatja, s választ a kérdéseinkre. Nagy-Britanniából, a Holy Trinity Bromptonból (HTB) – ez egy híres anglikán közösség a londoni egyházkerületben – indult több mint húsz éve, de mára eljutott a világ számos pontjára. Az Alfa-kurzus egyértelműen ökumenikus irányultságú – jelezte a református lelkész. – Tehát nem csak reformátusokat várunk, hanem mindenkit, akit érdekel a vallás és szeretne közelebb kerülni Istenhez, vagy jobban elmélyedni a hit kérdéseiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!