Nagykanizsa

2016.11.23. 10:24

Megélték magyarságukat

Nagykanizsa – A Batthyány Lajos Gimnázium 7. A osztálya a Határtalanul program keretein belül hat napos kiránduláson vett részt Erdélyben.

Pásztor András

A kanizsai középiskolások először Nagyváradon, a „Körös-parti Párizs” szecessziós csodáit tekintették meg, majd a nemzeti összetartozás csodálatos élményét tapasztalhattuk meg a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum önzetlen segítségével a Házsongárdi temetőben tartott közös ünnepi megemlékezésen. E világhírű tanítványokat kibocsátó intézmény tanárai és diákjai rendkívül igényes, szívből-lélekből áradó ismertetőt tartott Brassai Sámuelről, Dsida Jenőről, a Bánffyakról, a 48-as honvédekről, a temetőt kezelő alapítvány viszontagságairól. A kanizsai fiatalok nekik köszönhetően találkoztak először igazán a „megélés-élményével,” hogy mit jelent kisebbségben magyarnak lenni, szembesülni a magyarságtudat mélységével, ápolásának, megőrzésének fontosságával.

A nagykanizsai gimnazisták Torockón is megálltak, ahol egy csoportkép is készült Fotó: Batthyány Lajos Gimnázium

Másnap a Tordai-hasadékban túrázott a kanizsai csapat, megcsodálták a Kárpát-medence egyik legszebb települését, a leírhatatlan nyugalmat árasztó Torockót.

A harmadik napon Európa „Grand Canyonja,” a Békás-szoros következett, majd Korondon egy neves fazekas család sarja, Fábián Gergely mutatta be termékeit és tartott előadást a székely kapu szimbólumairól.

A gyerekek egyik legnagyobb élménye a hógolyózást nyújtó, 2500 méteres Fogarasi-havasok volt. A transzfogarasi utat ma a világ tíz legizgalmasabb szerpentinje közt tartják számon, télen lezárják, addig viszont a motorosok Mekkája.

Az utolsó napon Vajdahunyad várának ódon falait szemlélték meg a diákok. Végül Aradon zárult a tanulmányi kirándulás, ahol a Tűzoltó téri Szabadság-szobor emlékműnél főhajtó koszorúzással, illetve a 13 aradi vértanú mártírhalálának helyszínén felállított obeliszknél emlékműsorral adóztak a fiatalok.

Ezek is érdekelhetik