Nagykanizsa

2015.11.14. 17:14

Zakuszkától a teázási szokásokig

Nagykanizsa - Édes és sós sütemények, savanyúságok, lekvárok, szörpök valamint ínycsiklandozó ételkülönlegességek várták szombaton a Szent József plébánián a híveket.

Benedek Bálint

Váron István atya Szent Erzsébet vendégséggel köszönte meg a híveknek az egész éves szolgálatot, amit a közösségért tettek. Azonban nem csak a falatozásról szólt az összejövetel, hanem interaktív előadásokat is hallgathattak az érdeklődők. Bálint Pálné a magyarok teázási szokásairól beszélt, míg a kiváló, kertészeti és gasztronómiai jártasságáról ismert Polgár Róbert atya, Murakeresztúr plébánosa mesélt a konyhatechnika rejtelmeiről.

- A specialitásom a zakuszka, melyet csángó zöldségkrémnek is nevezhetünk, de Erdély szerte nagy hagyománnyal bír - avatta be tudományába az érdeklődőket a moldvai csángó származású plébános. - Eléggé időigényes feladat elkészíteni, persze az ízek harmóniája mindezt feledteti. A krém ötven százalékát a padlizsán adja, melyhez paprikát, paradicsomot, hagymát, fokhagymát és fűszereket használok fel. Minden évben elkészítem ezt a fenséges krémet, mely az ősz ízeit egyesíti egyetlen falatban.

Bálint Pálné (balról), Polgár Róbert, Váron István és Csizmadia Tibor a Szent Erzsébet vendégségen. Fotó: Gergely Szilárd

A házias pap örömmel beszélt még a kompótok eltevésének módjáról, s kiemelte: soha nem használ tartósítószert, inkább hőkezeléssel oldja meg a csírátlanítást.

Polgár Róbert szavai lenyűgözték a hallgatóságot, akik alig várták, hogy végre megkóstolhassák a zakuszkát, mely leginkább pirítós kenyérrel a legfinomabb.

A szervező, Váron István hozzátette: Árpádházi Szent Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akiknek sugárzása nem csökken, fénye minden kor minden emberének világít. Sokat foglalkozott a szegényekkel, mindenét kiárusította, kórházakat létesített, sőt betegeket ápolt. A karitatív tevékenység mintaképe világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!