Nagykanizsa

2015.06.14. 06:35

Sikert arattak a hevesis szavalók - A kultúráért felelős államtitkárság is elismerte

Nagykanizsa - Kiválóan szerepelt a Hevesi Sándor Versmondó Kör a balatonszemesi XXI. Latinovits Zoltán vers- és prózamondó versenyen.

Benedek Bálint

A számos egyéni elismerés mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága a hevesisek magas színvonalú teljesítményét is díjazta.

A színészkirály tiszteletére minden évben megszervezik a versenyt, melyre ezúttal az ország több pontjáról, de még határainkon túlról is érkeztek szavalók. A Horváth István Radnóti-díjas versmondó vezette kör tagjai ezúttal ismét tökéletesen felkészülve álltak színpadra. A versenykiírásnak megfelelően 1900 után született költők műveiből lehetett szabadon szemezgetni. A választás nem okozott gondot a kanizsaiaknak, Nagy Gáspár, Nagy László és Márai Sándor költeményei bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

A legkiemelkedőbb teljesítményt az ifjúsági kategóriában szereplő, tehetséges Batthyány-iskolás diák, Baj Bianka nyújtotta, aki 15 társát megelőzve lett aranyérmes. A 17 éves leány a kortárs költő, Varró Dániel Változatok egy gyermekdalra, valamint Márai Sándor Sértődött vers című költeményével nyűgözte le a zsűrit. Szakítva az eddigi hagyományokkal, a klubot vezető Horváth István szintén kötelességének érezte a megmérettetést. Jól döntött, Szilágyi Domokos Magyarok és Illyés Gyula Thébai menekülő című versével ugyanis a 26 fős mezőnyben a harmadik helyen végzett.

A hevesis versmondók lenyűgözték a balatonszemesi zsűrit. Horváth István (balról), Kánya Antalné, Olteán Fanni és Baj Bianka. Fotó: Benedek Bálint

A különdíjasok táborát erősítette, Kánya Antalné Teri néni, aki Nagy László Ház, valamint az egyik nagy kedvenc Nagy Gáspár Mintha csak egy régi versben című költeményét adta elő a tőle megszokott tisztelettel és nagyfokú alázattal. Olteán Fanni személyében pedig egy új versmondó is debütált a maroknyi kanizsai csapatban. A 19 éves hölgy érces, ám mégis végtelenül finom hangjával hamar az ujjai köré csavarta a döntéshozókat. Az érettségi után színésznőnek készülő Fanni ezúttal Nagy László Szépasszonyok mondókái Gábrielre és Márai Sándor Fogadalom című művével tette emlékezetessé a Balaton-parti versenyt.

Horváth Istvánt és a tagokat meglepte az értékes pénznyereménnyel járó államtitkársági elismerés, ami szerintük nagy lendületet ad a vajdasági Bácsfeketehegyen ősszel tartandó Dudás Kálmán versmondó versenyre való felkészüléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!