Nagykanizsa

2015.01.21. 15:20

Teleki László: „Hiába a sikerpropaganda”

Nagykanizsa - Hiába van hangzatos sikerpropaganda, az elszegényedés nagy mértekben mélyül - állítja Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerint munkahelyteremtés helyett, közmunkaalapú társadalom építése folyik. A képviselő az országos politikán túl, a kanizsai kórház megmentéséért is dolgozik.

Pásztor András

– A múlt évben háromszor is választott az ország lakossága. Miként értékeli az eredményeket?

– A tavalyi választási év nem a várt eredményt hozta a baloldal számára. Azt ugyanakkor látni kell, hogy a kormánypártok által a maguk javára szabott választási rendszer, a választókerületi határok újrarajzolása, a csúcsra járatott sikerpropaganda, a közalkalmazottak és közmunkások kiszolgáltatottsága, a sokmilliós kampánytámogatás felmarkolására szervezett „kamupártok” megjelenése legalább akkora szerepet játszott az újabb fideszes kétharmadban, mint az ellenzék – talán nem a véletlennek köszönhető – megosztottsága.

– Minimális infláció, drága euró, mindeközben az orosz-amerikai konfliktus ütközőzónájává vált az ország. Miként látja a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetet?

– Akár a külső, akár a belső körülményeket nézzük, az ország helyzete, sajnos egyre romlik. Hiába a hangzatos sikerpropaganda, ha a felszín alá nézve szomorú a kép. A korrupció árnyéka egyre jobban rávetül a kormányra, ez hazai és nemzetközi szinten is nagymértékű bizalomvesztést eredményez számukra. Közben az egészségügyre és a gyermekeink oktatására egyre kevesebb pénz jut. Mintha a kormány csak bevételnövelésben és kiadáscsökkentésben tudna gondolkozni: adót vetnek ki lassan mindenre, miközben a szociális kasszát minden korábbinál brutálisabban megvágják. A befektetőket elűzik az országból, így valódi munkahelyteremtés helyett csak a közmunkaalapú társadalom építése folyik. Biztos, hogy erre szavazott az ország 2014-ben? Megítélésem szerint a 2015. esztendő az európai értékekről, a viharos világpolitikai helyzetről, és a változás esélyének megteremtéséről szól majd. E folyamatból az eddigi és tervezett döntései miatt kizárja magát a kormány.

– Ön szerint az új uniós pénzügyi ciklusban milyen lehetőségek előtt áll Nagykanizsa és a környező települések?

– Nincsenek illúzióim. Például a kanizsai kórház közel 180 ezer ember ellátásáért felel naponta, de úgy kell megfelelnie a kihívásnak, hogy hiányoznak a betegek gyógyítására esküt tett orvosok és ápolók munkájának alapfeltételei. Ráadásul az elmúlt időszak sajtóértesülései szerint a kormány a kanizsai kórház drasztikus leépítését tervezi, komplett osztályokat akarnak bezárni, Nagykanizsa elvesztené súlyponti szerepét, és egy, a zalaegerszegi kórház lenne a fő ellátási intézménye a megyének. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk, hiszen az átalakítás következtében nem csak munkahelyek szűnnének meg, de az itt élők is nehezebben tudnák igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, miután 50-60 kilométert kellene utazni bizonyos vizsgálatokért. Nagykanizsán emellett foglalkozni kellene a szakmunkások és a diplomások helyzetével is, ennek keretében hazai, valamint uniós források felhasználásával biztosítani kellene számukra, hogy itthon tudjanak munkát vállalni, és ne kelljen a családtól távol élniük. Sokan mondták nekem az elmúlt napokban: „ha kevesebbet is keresnék itthon, mint külföldön, akkor is az itthoni munkát választanám”. Szóval lehet építeni sétálóutcát, kerékpárutat és ki tudja még mi mindent, de rövidesen nem lesz senki a városban, aki élvezhetné ezeket a fejlesztéseket.

Teleki László konstruktív ellenzéki képviselőnek tartja magát, kész egyeztetni kormánypárti kollégáival a megye érdekében. Fotó: Szakony Attila

– Ön szerint mikorra tud úgy megerősödni az MSZP vagy a baloldal, hogy valós alternatívát jelentsen a kormányváltáshoz, illetve ehhez milyen feltételeknek kell teljesülni?

– Az MSZP-nek ismét a helyi közösségek szószólójává kell válnia az országgyűlésben és az önkormányzatokban is. Vannak sikeres MSZP-s vezetésű önkormányzatok vidéken és a fővárosban egyaránt. Az a dolgunk, hogy megoldásokat találjunk a kormányzás veszteseinek mindennapi életét megkeserítő gondokra, és ezzel azt a reményt adjuk az embereknek, hogy a legközelebbi választáson lesz változás, és a győzelem is meglesz. Az MSZP arra készül, hogy akár egyedül is képes legyen kormányozni, de a demokratikus pártokkal továbbra is együttműködésben képzeljük a Fidesz leváltását.

– Mit szól az utcai tüntetésekhez, az emberek az elmúlt 25 év politikai elitjétől fordulnak el vagy csak a Fidesztől?

– A magyar emberek többsége joggal érzi azt, hogy nem úgy alakult az élete az elmúlt 25 évben, ahogy azt a rendszerváltáskor elképzelte. Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy a szocialista kormányzás idején a válságok ellenére is sikerült csökkenteni a szegénységet és a jövedelmi különbségeket, míg 2010 óta egyre drámaibb lecsúszás figyelhető meg a társadalom alsóbb és középrétegeinél. Az idei költségvetéssel a kormány már az ötmillió létminimum alatt élő ember országát fogja megteremteni. Ha a kormányban csak minimális tisztesség munkálna, akkor azért dolgozna, hogy a minimálbér elérje a létminimum összegét, a közfoglalkoztatotti bér pedig elérje a minimálbért. De erről persze nem esik szó, csak az újabb és újabb adókról. Nem csoda, hogy tömegével vonulnak utcára az emberek.

– Parlamenti képviselőként ön miben tud segíteni Kanizsának és a környező településeknek?

– Konstruktív ellenzéki képviselőnek tartom magam, szívesen egyeztetek kormánypárti képviselőtársaimmal a megyéről, de sajnos, azt tapasztalom, hogy a pártérdek a túloldalon szinte minden esetben felülírja a megye érdekét. Év eleje van, így újra felajánlom az együttműködésemet a megye érdekében a kormánypárti képviselőknek, hiszen az új évben is vannak olyan ügyek, amelyeket a pártérdek fölé kell helyezni. Ilyen például a kanizsai kórház ügye, vagy a foglalkoztatás és szakképzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!