Nagykanizsa

2015.01.04. 10:35

Gölles Martin jövőre volt középiskolája évfordulójára kórusművel jelentkezik

Nagykanizsa - Megrakják a tüzet, Erdő mellett estvéledtem és Zala megye szélen. Néhány népdal azok közül, melyekből klasszikus zongora feldolgozást készített, Gölles Martin a Pécsi Tudományegyetem művészeti karának ének-zene és karvezetés szakos hallgatója.

Benedek Bálint

A 20 éves fiatal azzal tűnt ki először társai közül, hogy két éve a Batthyány Lajos Gimnáziumnak egyedi himnuszt, nyitányt és imát írt. Tehetségére a nyáron egy svájci klarinét professzor is felfigyelt, aki francia miséjét Martin szerzeményével tette felejthetetlenné. Ezúttal a fiú a pécsi egyetem művészeti karával közös projektben csillogtatta meg tudását.

– A magyar népdalok stílusjegyei, hangulata és mással össze nem téveszthető varázsa mindig is közel állt a szívemhez – fogalmazott Gölles Martin. – Épp, a zenei sokszínűségük miatt óvatosan nyúltam a szerzeményekhez, sőt igyekeztem nagy alapossággal végezni a dolgomat, hogy az átdolgozások mindenki számára könnyen emészthetők legyenek. Klasszikus zongora kísérettel másképpen szólalnak meg a dalok, de talán a fiatalabb generációhoz közelebb hozzuk. Ebben segíthet az is, hogy az átdolgozások felkerültek az egyik legnépszerűbb internetes videó megosztó portálra.

A lelkes csapat tagjai folytatnák a közös munkát. Gölles Martin (balról), Takács Barbara, Kiss Diána, Gál Keve, Katona Ágnes Ariadné, Németh Márton, Pekárdy Tamás, Nagy Johanna és Tokody Ilona. Fotó: Benedek Bálint

Gölles Martinnak a klasszikus ének szakon tanuló ismerősei segítettek terve megvalósításában. Sőt az egyetemen tanító, Kossuth-díjas operaénekesnő, Tokody Ilona is örömmel vállalkozott az újszerű feladatra. A 20 éves fiú szerint mindenki a lehető legnagyobb lelkesedéssel igyekezett tehetsége legjavát nyújtani, s ezzel olyan anyag készült el, mely a világhálón egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

– A műfaj nem új, bár eddig a korombelieket nem ihlette meg a népzene – folytatta Martin. – Még mindig látok benne lehetőséget, így valószínűleg újabbakkal is előrukkolunk, ugyanis az énekeseknek új, tanulságos kirándulásban lehetett részük.

A fiú már újabb terveket szövöget. Korábbi iskolája, a Batthyány-gimnázium jövőre ünnepli fennállásának 250. évfordulóját ez alkalomból zenekari és kórusművel mutatkozik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!