Nagykanizsa

2015.01.07. 15:45

László írt Viktornak, Előd miatt...

Nagykanizsa - Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek Teleki László, az MSZP roma származású politikusa a jobbikos Novák Előd Facebook-os bejegyzése miatt. A kis Rikárdó kapcsán újra felerősödött a cigánykérdés.

Pásztor András

„Nem volt és nem is lesz szokásom a nyílt levelezés, de most okom van rá, Novák Előd megnyilvánulása ugyanis minden határon túlment, amikor egy újszülött csecsemőt támadott származása miatt." – kezdte levelét Teleki László, az MSZP parlamenti képviselője, aki egykor romaügyi államtitkárként tevékenykedett.

– A környezetemben sokan mondták, nincs értelme levelet írni Orbán Viktornak, mivel a miniszterelnök nem formál véleményt hasonló ügyekben, ám én mégis bizakodom, hiszen a miniszterelnök arra tett esküt, hogy megvédi az ország állampolgárait – említette Teleki László.

Teleki László: „Novák Előd túllépett minden határon"

A nyílt levél több kérdést is tartalmaz, így például azt is, hogy tesz-e valamit a kormány a nyílt, rasszista megnyilvánulások ellen, illetve, hogy Orbán Viktor vissza akarja-e adni közel egymillió romának azt a hitet, ami szerint származásuk miatt nem érheti őket negatív megkülönböztetés?

– Úgy vélem, nem elég elhatárolódni Novák Előd kijelentésétől, hanem tiszta és világos törvényekre lenne szükség, melyek alapján a gyakorlatban is büntethető lenne az ehhez hasonló rasszista megnyilvánulás – fogalmazott Teleki László.

A Rikárdó-ügy, illetve a nyílt levél kapcsán a Jobbik zalai elnökét, Zakó Lászlót is megkérdeztük.

– Novák Előd Jobbik alelnök internetes bejegyzésével csupán egy apró porszemet dobott a cigányság közösségi beilleszkedési zavarairól szemérmesen hallgató kormányzati kommunikáció állóvizébe. Az, hogy ebből valakik tajtékzó hullámokat kívánnak korbácsolni azt jelenti, hogy olcsó vállveregetéseket akarnak begyűjteni azoktól, akik elefántcsonttornyukból mit sem érzékelnek a társadalmat szétfeszítő problémáról – kezdte Zakó László. – A makói kisfiú természetesen nem célpontként, hanem szemléletes példaként lett a közösségi oldalon megemlítve. Példa arra vonatkozóan, hogy – ha éppen nem is ő, hanem nagy általánosságban a cigányság egészét tekintve – sok cigány gyermek születik nagyon fiatal lányanyától sokadik kistestvérként, ami „csupán" attól gond, hogy őt nagy valószínűséggel a segélyekből élő család, csonka család, a magányos lányanya nem tudja tisztességesen felnevelni. Elfogadva azt, hogy a bűnözésnek nincs semmilyen genetikai magyarázata, mégis tény, hogy sok cigány származású ember van a börtönökben. Miközben a cigányság a magyar népesség 15-20 százalékát adják, addig a börtönökben arányuk 60-70 százalék. Szociális, iskolázottsági, elhelyezkedési mutatószámaik alapján igenis kijelenthető, hogy létszámarányuk további növekedése nem a probléma megoldásának irányába hat. Zalai bentlakásos iskolában tett látogatásom tapasztalata is azt igazolja, hogy még ott is gyakori, hogy 14-15 éves lányok tűnnek el az iskolarendszerből állapotosan, akik már soha nem folytatják tanulmányaikat 20 évesen négy gyermek mellett.

Zakó László: „Ez a probléma szétfeszíti a társadalmat". Fotó: Szakony Attila

Zakó László azt is hozzátette: miután az eddigi kormányzó politikai pártok parlamenti székbe ültetett cigány képviselői sem tettek semmi érdemlegeset a probléma megoldása érdekében, különösen pikáns, hogy most verbálisan aktivizálták magukat. Mindaddig nem is fog semmi érdemben változni, amíg a társadalomtól hermetikusan elzárt politikusok a brüsszeli súgólyuk felé fordulva hangzatos lózungokat pufogtatva igyekeznek saját pecsenyéjüket sütögetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!