Nagykanizsa

2015.01.09. 13:00

Veszélyes fák kivágása, gallyazása

Nagykanizsa - A közelmúltban városszerte elkezdődött a veszélyes fák kivágása, gallyazása. A lista összeállításánál a lakosság igényeit is figyelembe vette a városüzemeltetést végző társaság.

Pásztor András

Mint azt Kálovics Andrea városgondok elmondta: a veszélyes fák kivágását, gallyazását szakvállalkozó bevonásával végzik Nagykanizsán.

– Minden évben felmérjük azokat a fákat, melyek megbetegedtek vagy elöregedtek, illetve azokat is, amelyek lombkoronája veszélyforrást jelenthet – említette a városgondnok. – A lakossági észrevételekre is nagy hangsúlyt fektettünk, jóllehet csak azért egyetlen fát sem vágunk ki, mert sok levelet hullat vagy egyeseknek útban van. Annak ellenére, hogy a társaság a zöldterületek kezelője, természetesen minden közterületi fa kivágását engedélyeztetnünk kell. Egészséges fa kivágására csak akkor kerülhet sor, ha az baleset- vagy életveszélyt jelent, esetleg veszélyezteti az ingatlant.

Munkában a Park Kft. brigádja. Németh János (jobbról) a gallyakat vágja motoros fűrésszel, miközben társai, Horváth Balázs és Simon László az útra hullott ágakat gyűjti össze. Fotó: Gergely Szilárd

Kálovics Andrea hozzátette: a villamosvezetékek közelében lévő nagyobb fák gallyazására is odafigyelnek, a munkálatokat ráadásul összehangolták az E.on által megbízott alvállalkozóval, így saját brigádjaik formaalakító gallyazásokat végezhetnek.

– Éves szinten a fás szárú növények gondozására, a fakivágásokra, gallyazásokra összességében tíz millió forintot meghaladó összeget fordítunk. A jelenleg folyó munkák során a belvárosban közel 200 órányi, a peremterületeken közel 150 órányi emelőkosaras autóval végzendő feladat vár ránk – árulta el a városgondnok, aki jelezte: a levágott gallyakat már – több éve – nem tüzeléssel semmisítik meg, hanem a Netta-Pannonia Kft. tömörítő gépével gyűjtik össze. A kivágott fák egy részét tűzifaként is hasznosítjuk, amit a rászorulók között oszt szét az önkormányzat.

Mint azt megtudtuk: a gallyazási munkálatok, a fakivágások egészen március végéig tartanak, majd azt követően fák újratelepítéséről is gondoskodik a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!