Nagykanizsa

2015.01.31. 11:35

Disznóvágás a régi hagyományok szerint

Falusi disznóvágást rendezett szombaton a dél-zalai település önkormányzata és a Nova Curia Civil Egyesület.

Horváth-Balogh Attila

A hízót Korpavárról, egy gazdától vásárolták, s a vágásra is ott került sor. A bontás és feldolgozás azonban már az újudvari faluházban és annak udvarán történt.

- Sajnos, már nagyon kevés családnál nevelnek disznót, ennek megfelelően disznóvágás sincs nagyon - hallottuk Jakab Sándornétól, a Nova Curia elnökétől. - Ha mégis akad egy-kettő, mivel a fiatalok elmennek főiskolára, egyetemre tanulni, kimaradnak ebből a „finomságból”. Ezért is gondoltuk úgy néhány évvel ezelőtt, hogy ismét útjára indítjuk ezt a szép falusi hagyományt; most éppen a gyerekeket próbáltuk bevonni a munkába, hogy tudják, hogyan zajlott régen a disznóvágás.

Az elnök azt is elárulta: az „akció” résztvevőinek tízóraija már - ahogy az illik - a friss húsból, pontosabban belsőségekből készült: resztelt disznómáj, vese velővel és tört krumplival került az asztalra, délután pedig húsos káposzta, véres és májas hurka, valamint pecsenye várta a megfáradt brigádok tagjait és az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!