Nagykanizsa

2013.05.28. 16:10

Nagykanizsai csatornázás: rémhírek és válaszok

Több rémhír is terjed a városban a csatornázás kapcsán, így például egyesek azt sejtik, hogy elfogyott a beruházásra fordítható összeg, mások nem értik, miért is tart hetekig bizonyos szakaszokon a munka. Megkérdeztük az illetékeseket, és mindenre választ is kaptunk.

Sámel József

Az első és legfontosabb, amit leszögezett Karádi Ferenc alpolgármester, hogy a beruházás fedezete a kezdetektől fogva rendelkezésre áll, sőt még az úgynevezett tartalék keret is érintetlen, ez utóbbiból egy fillért sem használt fel az önkormányzat.

- Sokan csak azt látják, hogy a kivitelező kiás egy nagy gödröt és az aztán hetekig nincs betemetve - mondta Tóth Nándor, a szennyvíztársulás elnöke, aki jelezte: számtalan előre nem tervezhető problémával kellett és kell megbirkózniuk a beruházás során, a közműtérképek ugyanis finoman szólva is hibásak.

- A közelmúltban felbontott Lékai utcában például a közműtérkép egészen máshol jelezte a víz, villany és gázvezetékeket, így csak a bontáskor szembesültünk azzal, hogy éppen ott futnak a vezetékek, ahová a csatornát kellene építeni. Ilyenkor át kell helyeztetni a közműveket, ami még a szolgáltatók rugalmas együttműködése mellett is napokat vagy heteket vesz igénybe.

A Lékai utcában nemrég kezdődtek a csatornázási munkálatok, az útszakaszon június végéig biztos nem lehet közlekedni (Fotó: Szakony Attila)


A társulás elnöke elárulta: hasonlóan jártak a Dózsa György a Kisfaludy és a Rozgonyi utcában is. A munkagödrök betemetését viszont nem csak a fentiek lassítják, hanem az is, hogy az érintett szakaszokon a Vízmű is dolgozik.

- A csatornaépítést vízvezeték rekonstrukciós munkálatok is kísérik azokban az utcákban, ahol elöregedtek a vezetékek - hangsúlyozta Kendli Richárd, a Vízmű szolgáltatási igazgatója, aki hozzátette: éppen azért váltják ki ezeken a területeken a vízvezetéket, hogy ne kelljen kétszer megbontani az aszfaltot.

- Az elmúlt évben közel 74.5 millió forint értékben, 2.1 kilométer hosszúságban hajtottunk végre ivóvízvezeték rekonstrukciót, míg az idén 77 millió forintot fordítunk az elöregedett vezetékek cseréjére. A beruházások forrását az önkormányzat biztosítja a vízdíjba beépített használati díjból.

A Király utca alsó részén jelenleg csak egy sávban tudnak közlekedni az autósok. A kellemetlenséget még legalább két hétig el kell viselni ezen a szakaszon. (Fotó: Szakony Attila)

Mint azt a Vízmű szolgáltatási igazgatója elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a munkálatok kellemetlenségekkel járnak, ám ezekkel a beavatkozásokkal a későbbi komolyabb károkat kívánják megelőzni.

- A csatornaépítés mindezek ellenére komolyabb csúszások nélkül, ütemesen halad, jóllehet a kanizsaiaknak még szükségük lesz némi türelemre, hiszen továbbra is várhatók még útlezárások, forgalomkorlátozások - vette át a szót Fitos István, a beruházás projektvezetője. - A Király utca Kiskanizsa felé vezető szakaszán még legalább két hétig részleges útlezárásra és lasabb haladásra kell számítaniuk az autósoknak, míg a Lékai utcában várhatóan június végéig elhúzódnak a munkálatok. Az Erdész utcában a jövő héttől kell forgalomlassításra számítani, ott egy nyomóvezeték felújítására kerül sor. A jövő héten a Dózsa György utca és a Sikátor utca csomópontja is lezárásra kerül. A Rozgonyi utcában viszont heteken belül elkezdődik az aszfaltozás, csak két kisebb területet hagyunk szabadon, az iskola előtt és a Sugár-Rozgonyi utca kereszteződését, ahol az útból kiemelkedő gyalogátkelőhely létesül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!