Nagykanizsa

2012.09.30. 16:39

A kultúra gyümölcseivel

Nagykanizsa – Hagyományteremtő szándékkal, először került sor szombaton a miklósfai Mindenki Házánál a város közművelődési intézményeinek közös programjára, a Kultúrszüretre.

Horváth-Balogh Attila

A rendezvény szüreti felvonulással vette kezdetét, a hagyományőrző csoportokból, hintókból és lovasokból álló menet a belvárosból, az Erzsébet térről indult útnak, és a Csengery utcán végighaladva, a miklósfai Bem, Marek, Gárdonyi, Szentgyörgyvári utcák érintésével érkezett meg a Kápolna térre, a Mindenki Házához – a kocsikon, platókon ülők közben jókedvű nótázással csalogatták az érdeklődőket. Az estig tartó rendezvényen a közművelődési intézmények művészeti csoportjai léptek színpadra, dolgozói pedig főztek. Készült például vadpörkölt, tejfölös vargányapörkölt, sőt, még egy egész malac is a kemencét választotta – na persze, nem önszántából, és még csak nem is a hűvöskés idő elől menekülve...– Mindegyik művelődési háznak van már külön nagyrendezvénye (gondoljunk csak a Kanizsai Kulturális Központ dödölle-, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház fánkfesztiváljára, vagy a mi répafesztiválunkra), de közös programra eddig még nem volt példa - bocsátotta előre az ötletgazda Dömötörffy Sándor, a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke.

– Az igazság az, hogy a dolgozók nem is ismerik egymást mind, s úgy gondoltuk, valami olyasmit kéne kitalálni, amin a kanizsai közművelődési szakemberek egymással és a kultúrakedvelő városlakókkal is erősíthetnék kapcsolatukat. Farkas Tibor, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója pedig hangsúlyozta: a Kultúrszüret azonban nemcsak a közösségépítésről szól, hanem a repertoárbővítésről is, hiszen a programnak a dödöllefesztivál után egyfajta „hézagpótló” szerepe van a rendezvénynaptárban. Hozzátette, lát esélyt a bővülésre, azt reméli, jövőre a civilek is csatlakoznak.


Színes műsorkínálattal készültek

A rendezvényre színes kulturális repertoárt állítottak össze a szervezők. Fellépett többek közt a Tűzmadarak Mozgásszínház, a VOKE Mamik Hagyományőrző Dalkör, a Zalagyöngye Táncegyüttes, de volt fafaragó bemutató is. A rendezvény szüreti bállal és tombolasorsolással zárult, a szerencsés egy zalakarosi üdüléssel lett gazdagabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!