Nagykanizsa

2011.09.23. 07:49

Ha most nem cselekszünk, Kanizsa végleg lemarad

Profi, elkötelezett és politikamentes szakembereket foglalkoztató városfejlesztő nonprofit vállalkozásnak kellene kidolgozni a jövő irányait, a továbblépés lehetőségeit - véli dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Horváth-Balogh Attila

Ez annak a helyzetértékelésnek a konklúziója, amit a közgazdász saját korábbi tanulmányaira, a Jövő Bizottsága, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara illetve a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza kutatásaira alapozva, a polgármester felkérésére készített el a közelmúltban.

- Úgy látjuk, hogy az ország, azon belül pedig a városok újrapozicionálása történik meg a következő időszakban, ezért meg kell ragadnunk az adódó lehetőséget - szögezte le elöljáróban dr. Polay József. - Itt az idő a cselekvésre, ha most nem lépünk, Nagykanizsa végleg lemarad.

A szakember elmondta: ennek jegyében a közelmúltban egyeztetésre hívták a nagy cégek vezetőit, s lesz folytatás - a következő alkalomra a jövő hónapban kerül sor.


S hogy a kamarai elnök tanulmánya szerint mit is kellene tennünk? Több területen paradigmaváltásra van szükség. Kívánatos, hogy Nagykanizsa a kistérség igazi központjává váljék, a polgármesteri hivatal ügyfél-, az adórendszer vállalkozásbarát, a költségvetés pedig kiegyensúlyozott legyen.

- Utóbbi feltétele, hogy a működéshez ne vegyünk fel hitelt - fejtette ki dr. Polay József. - A beruházásra szánt hiteleket is vissza kéne fogni, s egy részüket inkább munkahelyteremtésre fordítani. Elképzelésünk szerint támogathatnák a munkahelyteremtő beruházásokat akár visszatérítendő támogatással is, ez esetben a kölcsön kamata a megteremtett új munkahely lenne. A vállalkozásbarát adórendszerről pedig annyit: apró lépések történtek, de ennél több kell, például a munkahelyek számától függően 3-5 évig tartó helyi adómentesség az új betelepülőknek.

A tanulmány szerint erősíteni kell a város lakómegtartó szerepét, az itt élők identitástudatát, a nagy elődökkel kapcsolatos ismeretanyagát is.

- Szükség van régi szimbólumaink ismételt életre keltésére (gondolok itt például a Vasemberre, illetve a gőzösre), s újabbak megalkotására - így dr. Polay József. - Nem aknázzuk ki például kellően a Kanizsay-családhoz és Zsigmond királyhoz fűződő történelmi kapcsolatainkban rejlő lehetőségeinket.

Az elnök ezenkívül a szakképzés célzott fejlesztését emelte ki. Itt és a munkanélküliek körében idegen nyelvi forradalmat sürget: úgy véli, szükséges, hogy minél többen rendelkezzenek alap- és középfokú nyelvvizsgával.


Városfejlesztési „agytröszt” tervezne
Dr. Polay József úgy tapasztalja: ma sokan foglalkoznak városfejlesztéssel Nagykanizsán, mindenki csinál valamit, de ezeket nem fogja össze senki és semmi. Mint mondta, más (nálunk sikeresebb) városokhoz hasonlóan 5-6 profi, agilis emberrel létre kellene hozni egy városfejlesztési nonprofit vállalkozást. Ennek feladata lenne az egyes ötletek kitalálása, vagy éppen a megvalósításra alkalmasak kiválasztása, illetve végigvitele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!