Nagykanizsa

2011.05.02. 16:39

Jogutóddal szűnik meg a leteyei Gondozási Központ

Mivel mintegy 150 millió forintos hiány mutatkozik a város idei büdzséjében, a legutóbbi testületi ülésen a Gondozási Központ átszervezéséről is döntöttek a képviselők.

Kelemen Valéria


A négy település - Letenye, Kistolmács, Murarátka, Zajk - mikrotársulásában, önálló költségvetési szervként működő letenyei Gondozási Központ június 1-jétől jogutódlással való megszüntetéséről határoztak a képviselők. Ennek előzményeként, ugyancsak a takarékosság érdekében, az önkormányzat önként vállalt feladatairól, például a Gondozási Központ tíz fős átmeneti bentlakásos intézményéről is lemondtak már a letenyeiek, nem titkolva: ez a döntés csaknem évi 8 millió forintos spórolást eredményez.

A lakók közül négynek megoldódott az elhelyezése, hatot pedig a március 31-ei határidőre átköltöztettek a Kolping letenyei idősek otthonába. Már akkor elhangzott, hogy a kötelező feladatok, például a nappali ellátás, a házi és a jelzőrendszeres segítségnyújtás, valamint a Gondozási Központban dolgozók is átkerülnek a Kolpinghoz, s a minapi testületi ülésen hozott döntéssel a feladatellátási szerződés megkötése elől is elhárult az akadály.

- A Gondozási Központ három dolgozóját már április 1-től közalkalmazotti státusznak megfelelő bérezéssel átvette, s a jelenleg még nálunk foglalkoztatott hét dolgozót is június 1-jével átveszi a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet- jelentette ki Halmi Béla letenyei polgármester, elárulva: az új helyen cafetéria juttatást is kapnak a gondozók. Mivel Letenyén nappali ellátásról is kellett gondoskodni, a városban ebben a típusban működött az idősek klubja. Utóbbi az étkeztetéssel, a házi segítségnyújtással, valamint a 75 főt érintő jelzőrendszeres házi segítségnyújtással együtt - szociális alapszolgáltatásként - átkerül júniustól a Kolpinghoz.

 

- Az ellátás során és az étkezést tekintve sem fog semmi sérülni - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: az eddigi mikrotársulást alkotó települések ugyanúgy a saját falugondnoki buszukkal szállítják az ebédet, csak ezután a Kolping Petőfi utcai konyhájáról.

- Ahol eredetileg volt a nappali ellátás, s működött az átmeneti bentlakásos intézmény, azt az épületet a berendezéssel együtt a Kolping rendelkezésére bocsátjuk. Június 1-jétől azonban erre már nem fog az önkormányzatunk forrást adni, a Kolping fogja lehívni az állami normatívákat. A feladatellátási szerződést a minap alá is írtuk.


 A művészeti oktatást azért megtartják
Az iskolai konyhákat Letenyén július elsejétől vonják össze, azt követően az óvodában nem lesz főzés, csak melegítés. Ez a változás éves szinten mintegy kétmillió forintnyi spórolást eredményez, mivel egyrészt energia-megtakarítással jár, másrészt a létszámban is megmutatkozik. Az önként vállalt alapfokú művészeti oktatásról nem mondanak le, mert ez fontos a letenyeieknek és a környező települések gyerekeinek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!