Nagykanizsa

2010.12.13. 17:24

Helyi termelők árujával szeretnék ellátni az önkormányzati konyhát

Példaértékű kezdeményezésbe fogott Becsehely vezetősége: minél nagyobb részben helyi termelők termékeivel szeretnék ellátni a most felújított önkormányzati konyhát. A település vezetősége reményei szerint a helyi gazdák „helyzetbe hozásával” csökkenhet a munkanélküliség, s erősödhet a sokat szenvedett mezőgazdaság.

Horváth-Balogh Attila

– Összesen 20 millió forintos beruházással újítottuk fel az 1980-ban létesült konyhánkat, s korszerűsítettük technológiáját. Erre nagy szükség volt, ugyanis számos eszköz már úgy elhasználódott, hogy veszélyeztette a működést – mondta el Németh Géza polgármester. – A fejlesztéshez támogatást nyújtott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is, összesen 10 millió forint értékben, amihez mi saját forrásból majdnem ugyanennyit tettünk hozzá. A pénzből kicseréltük a nyílászárókat, néhány falat újra kellett rakni, melegen tartó pultot alakítottunk ki, modern dagasztógépet, s új burgonyakoptatót vásároltunk.


Németh Géza hozzátette: a fejlesztést boldogan fogadták a konyha dolgozói is, egyikük majdnem táncra perdült, annyira megörült, mikor meglátta új munkakörülményeit.

Az is újdonság, hogy – úttörőként a térségben – helyi gazdák segítségével igyekeznek ellátni a konyhát alapanyaggal. Ennek érdekében 6 családdal kötöttek termeltetési szerződést bizonyos zöldségekre, gyümölcsre.

– Nagyon jónak tartom a kezdeményezést, Becsehelyen kövér földek vannak – mondta az egyik beszállító, Gálné Kovács Anita, aki férjével szombaton 30 kilogramm céklát hozott. – Nem nagy a konyhakertünk, talán ha 2- 300 négyszögöl, melyből idén nemcsak céklát, hanem krumplit, babot és hagymát is hoztunk. Nem rossz ez így, az önkormányzat a jó termést jó áron veszi át. S lenne is igény továbbiakra, ennek hatására döntöttük el, hogy jövőre bővítjük a területet. A polgármester megjegyezte még: kezdeményezésüket jövőre is meghirdetik, s további helyi gazdákat várnak a programba, ami iránt már az Alföldről is érdeklődtek. 


A teljes kihasználtság az önkormányzat célja
A 600 adagos kapacitással rendelkező, jelenleg 450 adagot főző konyha ellátja az iskolát, az óvodát, az idősek klubját, az eszteregnyei oktatási intézményeket, s Becsehelyen, Eszteregnyén, Rigyácon is innét végzik a szociális étkeztetést. A képviselő-testület döntése értelmében januártól kétféle menüt készít a konyha annak érdekében, hogy kiküszöböljék a felnőtt-étkeztetésben jelentkező és tapasztalható ingadozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!