Nagykanizsa

2010.11.25. 15:51

Dráguló buszjegy és temetkezés, de még mindig olcsó pártirodák (frissítve)

Gyorsított tempóban folyt a munka a csütörtöki közgyűlésen, a képviselő-testület alig pár óra leforgása alatt ért végig a nyílt ülés 40 napirendjén.

MTIA testület ismét módosította a vállalkozások támogatásáról szóló rendeletet. Az egy hónappal ezelőtti döntés szerint ugyanis az 50 főnél több embert foglalkoztató cégek csak akkor igényelhettek volna önkormányzati támogatást új munkahelyek létrehozásához, ha az 40 százalékos bővítést jelent.

Ebben az esetben minden egyes új munkahely után 500 ezer forintos önkormányzati támogatás lett volna igényelhető, de egy évben maximum 50 millió forint erejéig. A mostani módosítással a közgyűlés 25 százalékra csökkentette a létszámbővítés alsó határát, ugyanakkor az eddigi 500 ezer forint helyett, csak 400 ezer forintot biztosít az új munkahelyek támogatásához. A módosítás csak az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégekre, üzemekre vonatkozik.

A közgyűlés több közszolgáltatás díjáról is döntött, ezek alapján jövőre a kéményseprői szolgáltatás díja átlagosan 5 százalékkal emelkedik, míg a települési szilárd hulladék elszállításának tarifája 1 százalékkal csökken.

A városi buszközlekedés tekintetében a testület a 3,5 százalékos díjemelést fogadta el, felvállalva azt, hogy a a kisebb mértékű emeléssel 51,6 millió forintos kompenzációt fizet a Zala Volán Zrt-nek.

A közgyűlés a temetkezési helyek használati díját is módosította, legfőképpen azért, mert az elmúlt 7 évben egyáltalán nem került sor díjkorrekcióra. A sírhelyek megváltása átlagosan 20 százalékkal emelkedett, kivéve az urnasírboltokat, melyeknél 100 százalékos áremelés történt.

A város közgyűlésének döntése értelmében köbméterenként 20 forinttal, 2750 forintra csökken a szennyvízcsatorna hálózatába kötött háztartásoknál a folyékony hulladék kötelező elszállításának díja, a mérséklés nem egészen egy százalékot jelent.

A közgyűlés támogatta egy 5 fős polgármesteri kabinet létrehozását is, amely - mint kiderült -  nem jár létszámbővítéssel, miután a meglévő, de be nem töltött státuszokat használná fel a hivatal. Az új egység feladata lesz többek között a polgármester és az alpolgármester munkájának segítése, a városmarketing, a kommunikáció és PR-tevékenység, városi és önkormányzati rendezvények szervezése, a civil és nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a városi honlap tartalmának szerkesztése.

A testületi ülésen a jövő évi városnapi ünnepségről is szó esett. Mint elhangzott: sem a megszokott helyszín, sem pedig az időpont nem lesz alkalmas az ünnepség lebonyolítására, hiszen jövő áprilisban már elkezdődik az Erzsébet tér átalakítása, ráadásul április utolsó hétvégéjén több középiskolában is ballagást tartanak. Ezt tekintetbe véve a képviselő-testület végül úgy határozott, hogy jövőre május 13-14-én, a Vasemberház udvarában rendezik a város napját.
   
Négy év után ezúttal sem sikerült dönteni a pártoknak biztosított nagykanizsai irodák bérleti díjainak emeléséről, holott ezt 2006-ban az Állami Számvevőszék is szóvá tette, tavaly pedig a mulasztás miatt a törvénysértést is megállapította.
   
A 2000 óta változatlan, 10 forintos négyzetméterenkénti díjat a piaci árakhoz közelítve kellett volna megállapítani a városban. A képviselők azonban nem szavazták meg az MSZP, a Fidesz, az MSZDP, a Jobbik és az SZDSZ irodáira vonatkozó bérleti díj emelését, amely tízszeres növelést jelentett volna.

 

 

Ezek is érdekelhetik