Nagykanizsa

2010.09.25. 17:40

Világsztárok zeneszerzőjéről emlékeztek meg Nagykanizsán

Egykor Gershwinnel, Bing Crosby-val vagy Nat King Cole-lal dolgozott együtt Sigmund Romberg zeneszerző-szövegíró-producer, akinek emléktáblát állítottak szombaton Nagykanizsán, ahol 1887-ben Rosenberg Zsigmondként született.

MTI

 

Az ünnepelt szerzeményeivel kísért avatón Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy fogalmazott: ha Romberg a kortársunk lenne, a Beatles-nek vagy akár Lady Ga Ga-nak írt volna dalokat, olyan kiváló zeneszerzőnek számított. Az Egyesült Államokban máig élő nyomot hagyott a zenei kultúrában, hiszen Placido Domingotól Natalie Cole-on át Diana Krallig számos világsztár énekli, játssza a szerzeményeit napjainkban is.

A gitárosként is ismert volt nagykövet azt mondta: ha Nagykanizsán időt és energiát fektetnek abba, hogy az itteniek számára is csak nemrég felfedezett Romberg örökségét áttekintsék, érdemes lenne a világnak megmutatni, hogy "ő a miénk". Hozzátette, hogy nagykövetként "gyűjtötte" a magyarokat, akik "elképesztő dolgokat tettek" Amerikának és azon keresztül a világnak.

 

 

A magyarok tehetsége, a tudomány vagy a művészetek világában azért mutatkozhatott meg, mert gyökereik sok egyéb mellett az itteni polgárságból vagy magyarságból táplálkoztak. "A 21. század kőolaja a kreativitás", ami "itt van Magyarországon" - jelentette ki Simonyi András.

Kőfalvi Csilla muzeológus felidézte, hogy Sigmund Romberg születésekor, a dualizmus-kori Magyarországon Nagykanizsa kereskedelmi, pénzügyi és kulturális szempontból is jelentő szerepet töltött be a térségben. A 19. század végének légkörében olyan nagyságok látták meg a napvilágot e városban, mint Hevesi Sándor vagy Fejtő Ferenc.

 

 




Kocsis Katalin kutató, könyvtáros a muzsikus édesapjáról is megemlékezett, Rosenberg Ádám ugyanis a 19. század közepének jelentős alakja volt Nagykanizsán. Magán zeneiskolát alapított, hangszerkereskedése volt, de ő szervezett először koncertsorozatot kifejezetten gyerekek számára, zongoraművészként pedig bejárta Európát.

A nagykanizsai Farkas Ferenc zene- és művészeti iskola falán elhelyezett emléktáblát Ádám Krisztián készítette alumínium és szilícium ötvözetből. Rajta Sigmund Romberg portréja látható, a háttérben dalszövegei futnak végig, s alatta a zeneszerző, szövegíró és producer születési és halálozási adatai: 1887 Nagykanizsa, 1951 New York.

További információk Sigmund Rombergről 

 

 A tervek szerint Pauk Anna zenepedagógus, karnagy ének- és zongoratanárra is emlékeznek majd a dél-zalai városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!