Nagykanizsa

2009.07.06. 02:29

Kiskanizsa ünnepe

Nagykanizsa - Tegnap került sor a kiskanizsai városrész búcsújára. Bár néha ráijesztett az eső a szervezőkre, összességében hátradőlhetnek: jól sikerült a hagyományok napja.

zaol.hu

Nem mintha a fülledt melegtől elgyötört városrésznek nem tett volna jót egy kis könnyű nyári zápor, de talán érthető, ha ilyen helyeken nem látják szívesen a hűsítő vendéget. Azt még megvárta, amíg a délutánra meghirdetett rendezvény nyitányaként a több lovaskocsiból, fúvószenekarokból és a helyi hagyományőrző csoportokból álló menet elindult, hogy a városrész nagyobb utcáin végighaladva csalogassa a harsány zenebonára ablakokon kihajoló, kapuba kiálló kiskanizsaiakat. Mire visszaért a kompánia, eleredt az eső, de szerencsére rövid idő alatt el is állt.


A fellépők felvonulással csalogatták a hagyományok napjára a kiskanizsaiakat. Képünkön a Zalagyöngye Táncegyüttes utánpótlás csoportja
Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Bízunk abban, hogy hagyomány lesz a búcsú a Templom téren, ugyanis tavaly került sor először itt, ezen a helyen a programra. Régebben a futballpálya, majd a Nagyrác utca volt a helyszín - mondta Dolmányos Erzsébet, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház vezetője. - Mivel a tavalyi program sikeres volt, ezért gondoltuk azt, hogy ha egyszer már bevált valami, nem változtatunk rajta. Úgy hisszük, jó pár évre állandó helyre leltünk itt, a városrész temploma mellett. Szerintem nagyon fontos, hogy Kiskanizsának legyen egy olyan közösségi ünnepe, ha úgy tetszik, fesztiválja, ami egyrészt megmozgatja az itt élőket, másrészt ahhoz is hozzájárul, hogy a településrész búcsúnapja ne menjen feledésbe.

A fellépő művészek, művészeti csoportok, néptáncosok, valamint a helyi Pipitér Óvoda ovisainak műsora mellett (egy jó búcsúhoz illően) természetesen, minden más is volt, ami (gyerek)szem-szájnak ingere: ringlispíl, céllövölde, játszóház, kézművesek, továbbá sátrakban játék, játék és játék. Az egy éve a városrészben élő Szundi Ferenc párjával, Ibolyával és kislányával, a két és fél éves Alexandrával látogatott ki a búcsúba.

- Jó ötletnek tartom a hagyományok napját, mert így a kiskanizsaiaknak is van szórakozási lehetőségük, nem csak a városban élőknek - mondta a családfő, aki azt is hozzátette: közelmúltbeli kiköltözésük óta mára bebizonyosodott, jól döntöttek, amikor ezt a városrészt választották. Ahogy fogalmaz, errefelé még összetartanak az emberek, a szomszéd valóban szomszéd. S nem mellékesen: sok a növény, csendes a környék - akár egy kertváros. - Biztos vagyok abban, hogy néhány év sem kell hozzá, s igazi, nagy ünneppé növi ki magát, nekem a tavalyi is nagyon tetszett.

A 72 esztendős Anek Ferencné még emlékszik a régi búcsúkra. Azt mondta: azok is tetszettek neki és a mostaniban is kedvét leli.

- Akkor még nem volt ilyen sok fellépő, meg néptáncos, mint most - említette az első jelentős különbséget, amit meg tudott állapítani a régi és a mai búcsú összevetése jegyében. - E napon hagyományosan rétest sütünk, meggyest, túróst, káposztást, attól függően, mit kér a család. Én már csak magam vagyok, ezért nem készítettem, nem vesződök vele...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!