Nagykanizsa

2009.03.04. 03:28

A csillagos égbolt figyelője

<b>Nagykanizsa</b> (hba) - Arra szeretném a gyerekeket ráébreszteni, hogy a szobán kívül is van élet - mondta a minap kitüntetett Vilmos Mihály, a nagykanizsai amatőr csillagászat doyenje.

zaol.hu

A zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület idén Vilmos Mihálynak ítélte oda az általa alapított Hettyei Jánosdíjat, ezzel ismerve el az ismeretterjesztés terén kifejtett tevékenységét.

- 1970 óta vagyok a TIT tagja, azóta tartok előadásokat, szakköröket - mondta elöljáróban az amúgy gépészmérnök végzettségű szakember. - Évtizedeken át az egykori úttörőházban került sor a foglalkozásokra, aztán amikor az megszűnt, egykori tanítványaimnak adtam át a kanizsai amatőr csillagászat ügyét. Kiemelném Gazdag Attilát, akinek az ösztönzésére, a közreműködésemmel született meg a Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület. Ennek Attila a vezetője, én a háttérből segítem a munkáját. A legnagyobb projektünk most az új becsehelyi csillagvizsgálónk megépítése, ugyanis a volt úttörőház udvarában lévő csillagdánk használatának lehetőségei beszűkültek a város erőteljes fényszennyezése miatt.

Vilmos Mihály azt is elmondta: a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tartott szakkörének ifjú látogatóihoz hasonló korban került kapcsolatba az égi világgal - elsősorban a természet szépsége ragadta meg. Hiszen, ha az időjárás engedte, mindennap ki lehetett vonulni a szabadba, s figyelni a csillagok járását. Ami bőséges élményt kínált, s kínál mindig...

- Az égbolton mindig vannak olyan történések, amelyeket észre lehet venni, ha tudja az ember, hogy mikor, mit és hol kell keresnie - mondta. - Ha tisztában vagyunk mindezzel, akkor rengeteg érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról. Ezt a szemléletet szeretném átadni a fiatal nemzedéknek is, azt, hogy a szobán és a számítógépen kívül van olyasfajta szórakozási lehetőség is, amely nemcsak élményszerzési forrás, de ismereteink bővítéséhez is hozzájárulhat. Arra akarom ráébreszteni őket, hogy napjaink kutatási eredményei a múltban gyökereznek, abban, hogy az ember már az őskor óta figyeli az égbolt jelenségeit, mert észrevette, hogy valami változik azon, s ezeket a változásokat feljegyezte a sziklafalakon. Ebből, az évezredek alatt felgyülemlett információhalmazból táplálkozik napjaink tudománya.

A kanizsai amatőr csillagász a legújabb várható fejleményekről rendszeresen tájékoztatja a gyerekeket az iskolai faliújságon keresztül is, akik máris lelkesen kémlelik az eget. Vilmos Mihály szakkörébe jelenleg körülbelül tizenöten járnak a Kőrösi-suliban. A gyerekek a foglalkozások során megismerkednek többek közt a napórával és a csillagtérképpel is.

- Tanév elején tele szokott lenni az osztály érdeklődő gyerekekkel, ám a létszám a tapasztalatok szerint 15-20 főre apad - ez a kemény mag, akik valóban azért maradnak, mert érdekli őket, amit mondok.

Vilmos Mihály arra is felhívta figyelmünket: péntekenként Zrínyi utcai csillagdájukban a továbbiakban is várják az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!