Nagykanizsa

2008.06.30. 02:29

Parkolási fejlesztések

Nagykanizsa - A városi parkolási viszonyok javítása, a gépkocsik elhelyezési lehetőségeinek kedvezőbbé tétele érdekében hozott meg két döntést is legutóbbi, múlt heti ülésén a nagykanizsai közgyűlés.

Szalabán Attila

A városatyák két napirendi pont keretében foglalkoztak a nagykanizsai parkolási problémákkal. Ennek jegyében először a gépjármű várakozóhelyek létesítéséről szóló rendeletüket vették górcső alá. Annak egyik paragrafusa ugyanis korábban lehetővé tette, hogy az előterjesztést készítő polgármesteri hivatal illetékesei szerint számos építtető a rendelkezésére álló telket oly mértékben beépítette, hogy azon a jogszabályban előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása már nem volt biztosítható - s ez a jövőbeni tervek egy részére is igaz. A hiányzó parkolókat ezen építtetők vagy közterületeken pótolták, vagy inkább megváltási díjat fizettek az önkormányzat részére. Ez a megoldás azonban tovább fokozta a város egyes részein kialakult problémákat - tehát az illetékesek szerint mindez a jövőben nem tartható fenn.

Ezt figyelembe véve a nagykanizsai városatyák úgy határoztak: meglévő rendeletüket kiegészítik egy mondattal, mely alapján új építés esetén parkolóhely megváltásra, területbiztosításra lehetőség nincsen . Ez ellen persze volt tiltakozás, ám második nekifutásra - az első szavazásnál csak 13 igen szavazatot kapott a minősített többséget igénylő rendeletmódosítás, ám Karádi Ferenc jelezte: kételye támadt, ezért új voksolást kér - megkapta a kellő támogatást az indítvány.

- A nálunk ingatlant vásárlók igénylik, hogy a lakáshoz legyen parkolóhely vagy mélygarázs, ezért eddigi gyakorlatunk mindig az volt, hogy megépítettük azokat is - jelezte érdeklődésünkre Kustor Ferenc, a már több száz új kanizsai lakást felépítő Baumeister Kft. ügyvezetője. - Edig még soha nem éltünk a megváltás lehetőségével, így nem kell különösebben változtatnunk a stratégiánkon a rendeletmódosítás miatt.

S ha már parkolási helyzetről esett szó a közgyűlésen, egy másik, ebbe a témába tartozó előterjesztést is megvitattak a képviselők. A VIA Kanizsa Városüzemeltető Kht. ugyanis korszerűsíteni szeretné a nagykanizsai fizetőparkoló- rendszert - s ebbe a tervbe a bővítés gondolata is belefér. Ehhez azonban persze időben meg kell kezdeni a felkészülést, s ezt tette lehetővé a Gáspár András ügyvezető által elkészített dokumentum elfogadása. Annak alapján egyrészt a várakozási övezet kiterjesztéséhez szükséges lépéseket is elvégezhetik a városüzemeltető gazdasági társaság munkatársai, másrészt a mindennek kiszolgálását, működését lehetővé tevő technikai és személyi háttér biztosításáról is gondoskodhatnak.

- Jelenleg 19 Parkline automatánk működik, melyek cseréje abszolút indokolt - ecsetelte kérdésünkre Gáspár András. - Ugyanakkor további 11 ilyen jellegű, korszerű berendezés beszerzésére is szükség van, ezt nyílt közbeszerzési eljárás keretében, halasztott fizetési konstrukcióval hajtanánk végre. Az övezetben kialakuló, összesen 1210 parkolóhely ellenőrzése érdekében hat főre emelnénk az ezen területen dolgozó kollégáink számát. A közeljövőben pedig a közgyűlés elé kell terjeszteni a fizetőparkolókról szóló új rendelet tervezetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!