Nagykanizsa

2008.06.25. 02:28

Már a játékokra készülnek

Iharos (kv) - A Zalához közeli somogyi településen működő Szent László Király Lovagrend nemcsak a katonai hagyományőrzés terén jeleskedik, hanem a település szépítéséből is kiveszi a részét.

Kelemen Valéria

A lovagok a közelmúltban a plébánia kerítésének újrafestésével foglalatoskodtak, s a tujákat is felnyírták kerítés magasságig, így már nem okoznak gondot a járdán történő közlekedésben a kihajló ágak.

Ezt követően a fiatalok az önkormányzattal közösen egy jótékonysági bált szerveztek, amely az iharosi római katolikus templom tetőfelújításának költségeit kívánta enyhíteni.

- Mivel a lovagrend alapszabályában foglalt, vállalt célunk, hogy segítsük előteremteni a forrásokat a plébániatemplom felújításához, szívesen csatlakoztunk a jótékonysági bál szervezéséhez - mondta Horváth Győző, a lovagrend nagymestere, hozzátéve: külön örömükre szolgált, hogy az iharosi plébánia a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 3 millió forintot nyert a templomtorony felújítására. 

A hagyományos középkori lovagi hagyományőrző tevékenység is folytatódott a lovagrend életében, számos bemutatón vettek részt - többek közt a kanizsai város napján és a Zrínyi-iskola sport- és egészségnapján -, s ez így lesz a közeljövőben is. Meghívást kaptak ugyanis a júliusi Visegrádi Palota Játékokra, akárcsak a kárpátaljai Tiszapéterfalván tartandó Kárpátaljai Könnyűzenei és Kulturális Fesztiválra, melynek keretében a magyar történelmi emlékhelyekre is ellátogatnak. Addig pedig idén is megrendezik az immár kilencedik Iharosi Szent László-napot, melyre június 28-án az ország számos területéről érkeznek lovagrendek és katonai hagyományőrző egyesületek. A rendezvény ezúttal is egy felvonulással indul a falu főutcáján, amit egész napos középkori tábori élet követ, csatákkal, párbajokkal és korhű táncbemutatókkal színesítve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!