Nagykanizsa

2008.06.11. 02:28

Hagyományteremtés

Becsehely (kv) - Többek közt tizennyolc arany - ebből 8 nagyarany - minősítésnek örülhettek a szőlősgazdák az első alkalommal megrendezett egyesült hegy- községi borversenyen.

Kelemen Valéria

Az Eszteregnye-Rigyác- Valkonya, a becsehelyi, valamint a letenyei hegyközségek beolvadásával, csörnyeföldi székhellyel létrejött Kerka- és Mura Menti Egyesült Hegyközség megtartotta első borversenyét Becsehelyen.A minősítésre az új hegyközség Eszteregnyétől Lentiig terjedő területén termelt szőlőből erjesztett, és a korábbi helyi borversenyeken arany és ezüst minősítést kapott borokkal nevezhettek, s összesen 92 mintával indultak a gazdák. A bírálóbizottság elnöke Bezerics Csaba, tagjai Áprily-Kovács Krisztina, dr. Pálfi Dénes és a nemzetközi és országos borversenyek rendszeres közreműködőjeként híres dr. Dula Bence egri borász voltak. A szigorú bírálat eredményeként 18 arany (ebből 8 nagyarany), 52 ezüst, 17 bronz és 5 oklevél minősítés született. - Első alkalommal mérettek meg együtt az egyesült hegyközségek legjobb borai, melyre már korábban is igény mutatkozott a gazdák részéről - mondta a szervezők nevében Németh Géza becsehelyi polgármester, aki arról is beszámolt, miként alakultak a volt hegyközségi területek eredményei.Mint megtudtuk, Eszteregnye-Rigyác 1 arany (Tóth József), 1 ezüst, 1 bronz, 1 oklevél minősítést szerzett, Becsehely 9 aranyat (Németh Géza 3, Ritka János 2, Paál Gyula, Liviczki Tibor, Molnár Zoltán, Hámori Zsolt 1-1), 22 ezüstöt és 2 bronzot, Letenye 2 aranyat (Hóbor Károly, Kovács György), 12 ezüstöt, 3 bronzot és 1 oklevelet, míg Csörnyeföld 6 arannyal (dr. Bussay László 3, Gyuriga János, Gyenes Ferenc, Bedő Sándor), 17 ezüsttel, 11 bronzzal és 3 oklevéllel zárt. A rangos borversenyt követően az eredményhirdetésre és az oklevelek átadására Becsehelyen, a Mávai-búcsú keretében, az Orbán-napi programok sorában került sor.Az Eszteregnyétől Lentiig tartó terület borai mérettettek meg a hegyközség első versenyén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!