Nagykanizsa

2008.04.01. 02:29

Van rá(juk) keret

Nagykanizsa - Újjáalakulását követően az első hangversenyt adta vasárnap este a Medgyaszay Házban a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar. Az est szólistája, Mérei Tamás csellóművész volt, aki ezúttal is igazolta zsenialitását.

Sámel József

Öt esztendőnyi hibernációból élesztették újra nemrég a dél-zalai város szimfonikus zenekarát, mely vasárnap este az újjáalakulás utáni első koncertjét adta. A zömében zeneiskolai tanárok alkotta zenekart Kökényessy Zoltán dirigálta, s szólistaként Mérei Tamás világhírű csellóművész is elfogadta a kanizsaiak meghívását. A vasárnapi koncerten Haydn, Beethoven és Erkel egy-egy művét szólaltatta meg a negyven-egynéhány fős zenekar, melyben számos vendégzenész is szerepelt.

- A város önkormányzatától 3 millió forintos támogatást kaptunk az idei évre - említette Dolmányos Erzsébet, a zenekar tagja, aki a Kanizsa Kulturális Központ megbízott vezetőjeként is szerepet játszott a szimfonikusok újjáélésztésében. - Ebből az összegből, kiegészítve a szponzori támogatásokkal, előreláthatólag még további három koncertet adunk.

Az újrakezdés amúgy nem volt egyszerű, ám szerencsére a csoport tagjai is hittek abban, hogy szükség van a szimfonikusokra Kanizsán. Az önkormányzati támogatás mellett egyéb segítséget is kapott a Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesülete égisze alatt működő zenekar.

A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar amúgy több mint 85 évvel ezelőtt mutatkozott be először a város zeneszerető közönségének, a legelső koncertre 1921-ben került sor. Az elmúlt évtizedek alatt több kiváló karnagya is volt a zenekarnak, 1976-ban a kanizsai születésű Farkas Ferenc is vezényelte a szimfonikusokat, sőt, pár évvel később a zeneszerző által komponált művet, az Ének Thúry Györgyről című kantáta ősbemutatóját is a zenekar játszotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!