Nagykanizsa

2007.10.15. 02:29

Alternatív energia park

Nagykanizsa - Az intézményben remélik: a Zsigmondy-Széchenyi szakképző Erdész utcai telepe mostantól nem csak az 1325 nappali szakos tanulóval büszkélkedő iskola saját diákjaié lesz. Pénteken energiaparkot avattak itt, s a ceremónián elhangzott: e látnivalót mindenkinek szánják.

Varga Andor

A Zsigmondy - mint Horváth Henrietta Szilvia projektvezető pedagógus idézte - két éve az országban elsőként indított technikusképzést a megújuló energiák hasznosítása témában. A mostani program keretében ehhez elkészült öt szakjegyzet, vásároltak demonstrációs eszközöket, az Erdész utcai parkban pedig maguk is építettek ilyeneket. A tervezés az iskola szakoktatóinak, tanárainak munkáját dicséri, a kivitelezésben pedig a horvát diákokig bezárólag részt vettek nagyon sokan - bár a munka nagyja persze a saját tanulókra hárult.

S hogy mi minden látható a parkban? Elsőként a legmesszebbre látszó eszköz, egy szélgenerátor tűnik fel, de elektromos töltőállomás (napelem által termelt elektromos energiával például villanyrollereket lehet itt tankolni ), napkollektorral fűtött radiátor, hasonló módszerrel működtetett kerti szökőkút és a megújuló energiákat bemutató forgótábla, sőt, a geotermikus energia felhasználásának kétféle lehetőségét demonstráló berendezés is tartozik hozzá.

- Valóban szeretnénk, ha ezeket az eszközöket, működésüket nemcsak a diákjaink tanulmányoznák, de a város többi iskoláját vagy akár érdeklődő átlagembereket is vonzana - fogalmazott Mérksz Andor. - A megújuló energiák hasznosítása nagyon fontos téma, a jövő egyik kiemelt szakterülete, nem véletlenül kezdtük el az ide vágó technikusképzést. Remélem, hogy ezzel a parkkal a köztudatba is jobban sikerül belopni a témát, itt bárki akár ötleteket is találhat arra vonatkozóan, hogy a környezete alternatív energiáit miként állíthatja a saját szolgálatába.

A csáktornyai és a nagykanizsai iskola együttműködése pedig folytatódik...

Ezek is érdekelhetik