Nagykanizsa

2007.02.19. 03:29

Vissza a Varasdira!

Nagykanizsa - Helyenként szenvedélyes hangvételű lakossági fórumot tartottak péntek este Kiskanizsán. A terület két önkormányzati képviselője a helyijáratú buszközlekedés ügyében volt kénytelen összehívni az embereket.

Varga Andor

A pénteki fórumot - melyen vendégként Marton István polgármester is ott volt - Tóth Nándor nyitotta meg, majd Polai József vette át a szót, aki - miután ez már a második képviselői ciklusa - nagyobb távlatú visszatekintést tudott tenni busz-ügyben. Mondandójának lényege az volt: nem érti, hogy a 2003 óta napirenden lévő kérdésben a lakosság miért nem jelezte már korábban ellenvéleményét, elvégre ha szólnak, az elöljárók meg sem próbálták volna megetetni velük a koncepciót.

Szó esett a sajtó felelősségéről, mely nyomon követte ugyan az ügyet, ám a lényegi információknak a képviselő szerint nem szentelt elég terjedelmet; érintőlegesen a településrész e felében az előző négy évben regnáló szocialista kolléga tán nem a legtökéletesebb munkájáról (a kritikát valaki a hallgatóságból visszautasította); illetve az elmúlt négy év kiskanizsai eredményeiről, melyek annak ellenére születtek, hogy Polai József és az akkori polgármester nem egy pártból való volt. A vitában fölmerült az az érdekes módszertani kérdés is: vajon a képviselő dolga-e megismerni az emberek véleményét, vagy az emberek feladata, hogy eljuttassák nézeteiket hozzá.

Közben persze a lakók is sorolhatták problémáikat. Szerintük a szűk Alsó-, illetve Felsőtemető utcában feldúlták a buszok az emberek nyugalmát. A nagydarab járművek miatt Megállni tilos! táblák kerültek ki az egyébként egyirányú utcák mindkét oldalára, rendkívüli kényelmetlenségeket okozva a mindennapokban. Az még egy dolog, hogy a helyieknek így minden alkalommal be kell járniuk az udvarokra parkolni, ám ha vendégségbe, vagy az itt működő vállalkozásokhoz ügyfél-ként érkezik valaki, a szomszédos utcákból, hosszú sétára kényszerül. A buszok tönkreteszik az aszfaltot, az általuk keltett rezgések a házakat rombolják, s a balesetveszély miatt a gyerekeket sem lehet nyugodtan kiengedni az udvarokról.

Az új körjárat-útvonal bevezetésének egyik fő érve volt, hogy a helyiek így direktben juthatnak el a temetőhöz, ám a felszólalók cáfolták, hogy emiatt napi nyolc járatot érdemes lenne fenntartani. Kérték: a buszokat irányítsák vissza a Varasdi utcába, mely kellően széles, s ráadásul az elmúlt évtizedben kétszer is felújították.

Végül Tóth Nándor szavaztatta meg az egybegyűlteket, akik ellenvélemény nélkül döntöttek: álljon vissza a körjárat régi útvonala. A képviselő elmondta: útánajárt, a visszarendeződés március 15-ikével történhet meg. Ő fogalmazta meg azt is: a város jelenlegi vezetése becsüli Kiskanizsa 8 ezer lakóját, s meglátják, mennyi mindent tesz is majd a városrészért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!