Nagykanizsa

2007.02.06. 03:29

Nem kell a kisbirtok?

Nagykanizsa - Az uniós elvárások, illetve az ezeknek megfelelni igyekvő hazai felsőbb intézkedések miatt idén is nehéz évre számít a nem egész 1700 gazdát tömörítő Nagykanizsai Hegyközség. A szervezet elnöke szerint egyetlen menekülési útvonal van: javítani a borminőséget mindenáron.

Varga Andor

- Nagyon durva beavatkozás készül, hiszen az unió teljes területén 400 ezer hektárnyi szőlőterületet akar kivágatni - kezdte az indokokról szólva a kanizsai elnök. - Érdekes egybeesés, hogy ez pontosan akkora terület, amellyel az utóbbi két csatlakozási körben belépett szegény országok rendelkeznek. Persze nyilvánvaló, hogy ez nem jelenti a kicsik minden szőlőjének vesztét, de az is nagyon valószínű, hogy a mi gazdáink csábulnak majd el leginkább attól a pénzösszegtől, amit a szőlőkivágásokért fizetnek.

Az elnök szerint külön ok a szomorúságra, hogy a hazai agrárirányítás mintha magáévá tenné e nemzetközi célt: intézkedései ugyancsak a kisbirtokos rendszerű szőlészkedés-borászkodás visszaszorítására mutatnak.

- Az a terv, hogy az árutermelő birtok alsó mérethatárát 500-ról 1500 négyzetméterre emelik, s csak a nagyokat akarják benntartani a hegyközségi keretek közt. Persze első ránézésre a gazda örülhet ennek az intézkedésnek is, hiszen egy csapásra megszabadul például a hegyközségi járulék fizetésétől, melyet a növekvő terhek és a csökkenő állami dotáció miatt mi is épp az idén kényszerültünk megemelni. Hosszú távon azonban az egész csak arra jó, hogy elősegítse a bortermelő vidék eltüntetését. Mi, mint hegyközség a kisebb tagságtól kevesebb bevételhez jutunk, gyengülünk, érdekérvényesítési képességünk, életerőnk csökken. A körünkből kikerülő gazdák szakmai támogatás és egyéb segítség nélkül maradnak, s szép lassan eltűnnek majd a dombokról. Különösen szomorúnak tartom, hogy amikor az uniós kvótatárgyalások idején szükség volt a kisbirtokosokra, akkor behajtották őket a hegyközségekbe, most meg szélnek eresztik őket, mert a felsőbb érdek éppen azt diktálja.

Förhénci Horváth Gyula egyébként az ügy mögött tágabb értelemben is véli felfedezni a vidék elleni támadást. Mint mondja, az iskola, a posta, az orvosi rendelő, a gyógyszertár már sok apró településen hiányzik, s most erre a sorsra juthat sokak egyetlen szabadidős elfoglaltsága is.

- Világosan látjuk: egyetlen lehetőségünk van, a borminőség javítása - szögezte le. - Ha finomak a borok, ha érdemes értük a hegyre járni, akkor a fiatalok sem hagyják el apáik birtokait, akkor marad élet, közösség a szőlőtőkék között. Igyekszünk mindent megtenni az ügyben: tanfolyamokat, versenyeket, bormustrákat, kirándulásokat szervezünk, segítjük az emberek és a borok szakmai fejlődését minden eszközzel.

Ennek jegyében február 14-től parasztegyetem indul Kanizsán, március harmadikán, szombaton pedig a szokásos helyi bormustrát is lebonyolítják. Miközben Cserfőtől Mórichelyig a kanizsai hegyeken már a metszéssel fáradoznak a gazdák.

Ezek is érdekelhetik