Nagykanizsa

2007.01.17. 03:27

Fontos az esztétika

Nagykanizsa (kv) - A Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában múlt héten nyílt meg az intézmény tanára, Kassainé Szarjas Gertrúd festőművész és tanítványai közös tárlata.

Szalabán Attila

A festés mesterségét művészeti szakkörökben és alkotótáborokban elsajátító Kassainé Szarjas Gertrúd az intézmény megalakulásától, azaz huszonöt esztendeje tanít földrajzot és rajzot a Hevesi-iskolában.- Korábban akvarelleket festettem, majd rájöttem a selyemfestés szépségére és technikájára - mondta a színek harmóniájára fókuszáló festőművész, kinek képeit számos magángyűjtemény őrzi szerte a világon. - Egyedi technikával festem a selymet, kontúr nélkül, akvarell-szerűen. A selyemfestés széles lehetőséget nyújt számomra a dekoratív motívumokra, a színek összemosódására és a lírai hangulatok tükröződésére. Célom az érzelmek, a hangulatok és az emberi kapcsolatok képi megfogalmazása.Kassainé harminc éve van a tanári pályán, s azóta vezet képzőművészeti szakkört a városban. S miként rá is hatottak a mesterei (Haraszti László, Horváth Olivér, Pandúr József, Soltra Elemér), ő is hat a tanítványaira.- Nem kényszerítem a gyerekeket arra, hogy az én verzióm szerint dolgozzanak, ám amíg nem alakul ki az önálló stílusuk, irányítani, vezetni kell őket - árulta el az esztétika szerepét előtérbe helyező Gerti tanár néni, aki a szakkörben a különböző képzőművészeti technikák (selyemfestés, tusrajzolás, akvarell, tempera, pasztellkréta, olajpasztell) megtanítására helyezi e tanévben a hangsúlyt.A Kölcsönhatások című képzőművészeti kiállításon - mely január 29-ig, iskolanapokon 8-16 óráig látogatható - Kassainé Szarjas Gertrúd több selyemfestménye is látható, jelenlegi taníványai legfrissebb alkotásai, továbbá a korábbi diákjai (Szabó Liliána, Kappel Barbara, Kolarics Enikő) legszebb művei társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!