Murakeresztúr

2016.08.10. 12:58

Saját pénzből újítja fel a település

Murakeresztúr – Több, mint 800 méter hosszúságban újít fel egy járdaszakaszt az önkormányzat, mely ezzel párhuzamosan más fejlesztéseket is megvalósít a településen – saját erőből.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Pavlicz Lajos polgármestertől megtudtuk: a felújítás a Kossuth Lajos utcában folyik.

– Nyolcszázhatvan méter hosszúságú járdaszakaszról beszélünk, aminek a beruházási költsége meghaladja a 14 millió forintot – hallottuk a polgármestertől. – Ebben a pénzben benne van a régi betonjárda feltörése és felszedése, megtörtént az újraalapozás, a kapubejáróknál 30 centiméteres betonréteget alakított ki a kivitelező a ki-be járó gépkocsik terhelése miatt, hogy ebből adódóan ne következzen be megsüllyedés. Nem aszfaltos lesz a járda, hanem térköves, úgy gondoltuk, a mai kor esztétikai követelményeinek a térkő burkolat jobban megfelel, másrészt a javítása, a sérült elemek cseréje is egyszerűbben és olcsóbban kivitelezhető.

Pavlicz Lajos hozzátette: a kivitelező azt is vállalta, hogy a felszedett betont egy helyen tárolja és saját költségén felaprítja őszig, amit aztán a hegyi utakba dolgoznak bele. A polgármester úgy véli: így sokkal jobban járnak, mint ha ezt a nagy mennyiséget elszállíttatnák egy inert hulladéklerakóba.

– De még más munkálatok is zajlottak, zajlanak Murakeresztúron. Elvégeztük a Szigeti utca aszfaltozását 3 méter szélességben, megtörtént a padkázás is, a fejlesztés teljes költsége pedig 6,4 millió forint volt – folytatta a polgármester. – Az utcán keresztül zajlott a teherautóforgalom tavaly a Mura és a Principális-csatorna gátépítése során, ennélfogva bizony, az elmúlt időszakban a Szigeti utca állapota meglehetősen leromlott, elengedhetetlenné vált már a felújítása.

Pavlicz Lajos a fejlesztések sorában megemlítette továbbá, hogy a Keresztúr nevű települések találkozója alkalmából a községben 2013-ban felállított, emlékhelyként funkcionáló fakereszt környezetét is térkővel burkolják, illetve virágosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!