Miénk itt a tér

2023.06.07. 06:50

A megye fiatal városa – Lenti

Az 1978. december 30-ei hatállyal életbelépő közigazgatási-területi változássokkal egyidőben Lenti nagyközség városi rangra emelkedett.

Nagy Betti

32 lakásos új lakóház Lenti kközpontjában 1979 augusztsában

 Várossá avatási ünnepségéről a Zalai Hírlap így tudósított az 1979. január 7-ei lapszámában: „Zenés ébresztő köszöntötte tegnap reggel a zászlódíszbe öltözött Lenti lakóit. A település hét évszázados fejlődésének történelmi pillanatához, a várossá avatás napjához érkezett.” Reggel, miután megtartotta alakuló ülését a városi tanács, a település lakói a Művelődési Központban gyülekeztek az ünnepségre. Szavalatok, köszöntők, és Németh Károly, az Elnöki Tanács tagja, a Központi Bizottság titkára ünnepi beszéde után emlékfát ültettek a Zalaegerszeg névre keresztelt parkban.

A fiatal város történéseiről, eseményiről folyamatosan beszámolt a Zalai Hírlap, ebben az 1979-es évben például arról, hogy áprilisban egy 15 x 12,5 méteres tanmedencét kezdtek el építeni a strandfürdő területén, amelyet a tervek szerint már május közepétől birtokba vehettek az úszni tanuló óvodások és kisiskolások. Májusban három gimnáziumi osztály hetvenöt végzős hallgatója ballagott el, az érettségire készülőket Tuboly Tibor igazgató búcsúztatta. Júniusban hírt adott a Zalai Hírlap a város központjában folyó építkezésről, a négyemeletes OTP társasházról. Nemcsak a beruházásokról, ünnepségekről tudósított a Zalai Hírlap, hanem a város művészeti életéről is. A faszobrász művésztelep résztvevői ’79-ben a város egyik játszóterét „díszítették fel”, a rákövetkező évben pedig a fürdő területére készültek térplasztikák, szobrok. Orsós Jakab gellénházi fafaragó egy kopjafát készített, Virágh György egy hintát faragott, Balsai Lajos öltözőkabinokkal lepte meg a fürdőbe látogatókat. A bejáratnál elhelyezett fasellő pedig Schellinger Róbert munkája.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!