MOBIL Zalaegerszeg

2017.04.28. 09:20

Okos buszok a nagyvárosok között

Ma már egy távolsági buszon nem az a kérdés, hogy van-e elérhető WI-Fi hálózat, hanem hogy az milyen gyors letöltést biztosít az utasoknak.

Mihály Szilvia

A mai generáció utazási szokásai nagyban eltérnek a pár évtizeddel korábbi utazásoktól. Míg anno egy Zalaegerszegről induló távolsági járaton az utasok egymással ismerkedtek, beszélgettek, vagy alvással próbálták eltölteni a hosszú utat, addig ma az utazás alatt akár egy leadandó házi dolgozat is elkészülhet.

(Illusztráció: shutterstock)

Gyorsabb a világ, gyorsabban és jobb utakon közlekedünk, és gyors internetelérés található a legtöbb távolsági járaton. Így az utazással töltött idő sem vész el, lehetőség van információ letöltésre, továbbításra, online filmnézésre vagy csetelésre.

Nem ritka, hogy már a buszmegállók is okosak-vagyis műholdas nyomkövetés eredményeként percre pontosan jelzik a busz várható érkezési idejét. Interaktív térképeket, napi információkat is letölthetünk egy érintőképernyős megállóban. A jegyvásárlást is sok helyen segítik automaták, ahol akár bankkártyával is fizethetünk.

(Illusztráció: shutterstock)

A buszok haladási útvonalát a menetrendes applikációkban is nyomon követhetjük, így nem csak a jegyvásárlás történhet online felületen, de az egész utazásról pontos képet kaphatunk.

A mai korszerű városközi közlekedésben amellett, hogy a buszok, vonatok biztonságosak, kényelmesek, gyorsak és környezetbarátok, nagyon fontos tényező, hogy mennyire kapcsolódnak bele az informatika hálózatba.

Ha egy járműben van telefon és laptoptöltési lehetőség a WI-Fi jelen túl, ha az utazást előre meg lehet egy applikációval tervezni, a közlekedési szolgáltató máris előnyre tesz szert.

Ezért fontosak azok a stratégiai együttműködések, melyek a közlekedési vállalatok és a kommunikációs cégek között születnek. Mindenkinek az az érdeke, hogy az utazók kényelmi és informatikai igényét a leggyorsabban és a legkorszerűbb módon elégítsék ki.

A nagyvárosok évről-évre közelebb kerülnek egymáshoz, hiszen egyre több gyorshálózati út, megállók nélküli tömegközlekedési gyorsjárat köti össze ezeket. Így könnyebbé válik az egyetemekre, munkahelyekre való eljutás.

(Illusztráció: 123rf.com)

Ma már úgy érezzük, Zalaegerszeg is jóval közelebb van a fővároshoz, mint tíz éve, köszönhetően a gyorsforgalmi úthálózatnak és a korszerűbb gyorsjáratoknak.

Az R76-os és az M9-es gyorsforgalmi utak elkészülése még gyorsabb eljutást eredményez a zalai megyeszékhelyről a fővárosba.

Az új gyorsforgalmi utakról, a korszerű városközi közlekedésről is hallhatunk előadásokat az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Konferencián Zalaegerszegen. Regisztráljon itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!