MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.18. 08:41

Modern 21. századi nagyvárossá válik Zalaegerszeg

A Modern városok programnak köszönhetően Zalaegerszeg több mint 20 milliárd Ft támogatást kap a magyar államtól, melyet többek között közút, vasút és uszodaépítésre, valamint kórházfejlesztésre használhat fel.

Mihály Szilvia

A Modern városok program egyik kiemelt célja, hogy a megyei jogú városok stabil gazdasággal és munkahelyteremtő beruházásokkal fejlődjenek.

A kormánnyal kötött korábbi megállapodás értelmében kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal kapcsolódhat be Zalaegerszeg a meglévő autópálya-hálózatba, és bővítik az inkubátorházat. A befektetői igények alapján iparvágányt építenek az északi ipari parkba, fedett uszoda, rekreációs központ épül Alsóerdőn, és tervezik egy Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont építését.

A projektnek köszönhetően a zalai megyeszékhely állami segítséggel egy modern 21. századi nagyváros lehet. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy gyorsforgalmi úton legyen elérhető; így könnyebben tud kapcsolódni a gazdasági vérkeringésbe.

Az M7-es autópályával a készülő R76-os gyorsforgalmi út fogja összekötni Zalaegerszeget, de tervezik a Vasvárra vezető gyorsforgalmi út megvalósítását is.

A tervek között a vasútállomás és a buszpályaudvar "okosítása" is szerepel; vagyis a tömegközlekedési csomópontok informatikai és kommunikációs fejlesztésével az okos városok programot készítik elő.

A gyorsforgalmi útnak és vasútfejlesztésnek köszönhetően reálissá vált a tervezett Intermodális Logisztikai Központ és Konténerterminál megépítése, valamint a Járműipari Tesztpálya megvalósítása.

A gyorsabb és könnyebb megközelíthetőség miatt elhárul az a nehézség, amit a közlekedési infrastruktúra elmaradottsága jelentett; ami miatt az autóipari és logisztikai szektor befektetői Zalaegerszeg helyett egy könnyebben megközelíthető várost választottak befektetési céljaiknak.

Ha szeretné közelebbről megismerni a Modern városok program eredményeit, jöjjön el az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferenciára, és találkozzon személyesen az új projektek üzemeltetőivel. A rendezvényen jelen lesznek a térség járműipari, logisztikai, informatikai és építészeti cégei, az oktatási és kutatási intézetei, akik a jövő szakembereit képzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!