MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.25. 09:51

Air cargo: szárnyal a szállítmányozás

A légi szállítmányozás a megnövekedett áruforgalom és a gyors kifutású termékgörbék miatt egyre nagyobb szerepet tölt be a nemzetközi árufuvarozásban. Zalaegerszeg a közeli nemzetközi sármelléki reptérnek köszönhetően hamarosan bekapcsolódhat a légi szállítmányozásba.

Mihály Szilvia

A légi szállítmányozás rövid tranzitidejű; egyre szélesebb az a termékkör, amit repülőgépeken szállítanak. A nagy értékű cikkek, gyógyszerek, romlandó és életmentő termékek, gyógyszerek, levelek mellett a speciális csomagolású áruk is repülőgépen juthatnak el a feladótól a címzettig.

(illusztráció: Shutterstock)

A legtöbb esetben kombinált fuvarozási módon (közutat, vasútvonalat vagy vízi utat is használva) érkeznek meg a végpontra.

A légi szállítás esetén az árukat sokszor elég konténer helyett csak kartondobozba csomagolni. Fontos, hogy a csomagolás ellenálljon a légnyomás különbségnek és a hőmérséklet változásnak, valamint a vibrációs hatásoknak.

Ez a rövid videó gyorsítva bemutatja, hogyan kerül az áru a repülőgépre:

Egységrakomány létrehozásával biztonságosabb a szállítás-a repülőgép rakteréhez igazodva alakítják ki a repülőgép palettát, rögzítő hálót, palettára épített, a repülőgép alakjához igazodó konténert (igloo) és konténert.

Az áruszállítás történhet menetrendszerinti utasszállítógép rakterében, de különleges alakú és méretű áruszállító repülőgépek (cargo) is menetrendszerűen járnak a kontinensek között.

Kiemelten fontos esetben előfordul, hogy egy szállítmányozási munkatárs, mint futár kézipoggyászként visz egy értékes vagy fontos árucikket valahova.

A sürgős áruszállítás 1-2 napon belül juttatja el a feladott árut a címzetthez, míg egy normál légi transzport 3-4 napig tart a világ fő kereskedelmi központjainak a repülőtereire.

Költséghatékonyabb, hosszabb idejű (5-6 napos) szállítást a kevésbé romlékony és sürgős áruk esetén használnak.

Ha egy áruszállítmány mérete vagy tömege miatt nem szállítható menetrendszerinti utasszállító rakterében vagy menetrend szerinti cargo járaton, akkor külön szállítmányozási charter gépeket használnak. Vagy teljes gépet lehet bérelni vagy raktérrészt. Ilyenkor egy napon belül tudják a nagy fuvarszállítók biztosítani az áru célba érkezését.

A világ vezető légi szállítmányozója, a DHL 2.215.000 tonna légi export árut kezel. Ez a szám tisztán jelzi, hogy egy fontos és meghatározó szereplője a szállítmányozásnak az air cargo.

(illusztráció: Shutterstock)

Ha szeretné megtudni, hogy Zalaegerszeg a közeli nemzetközi sármelléki repülőteret használva hogyan kapcsolódhat be a légi szállítmányozásba, jöjjön el az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferenciára, és ismerje meg az air cargo szakma képviselőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!