Márokföld

2016.07.23. 16:30

Levenduláskert a faluközpontban

Márokföld - A falunap keretében avatták fel szombat délelőtt azt a levenduláskertet, amit még tavaly hozott létre a kisközség önkormányzata. A 4500 tőből álló ültetvény a falu turisztikai célkitűzéseit hivatott erősíteni.

Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt az ünnepélyes szalagátvágás előtt Szabó István, a település polgármestere. Kiemelte: céljuk az, hogy újabb attrakcióval bővítsék a falu már meglévő turisztikai kínálatát, de a levendula a helyi kézművesek számára is új lehetőségeket kínál, amit igyekeznek kihasználni.

- A levenduláskertet tihanyi mintára, tavaly ősszel alakítottuk ki - sorolta a polgármester. - A község központjában volt egy elhanyagolt terület, ennek a hasznosításán gondolkodva vetődött fel a levenduláskert ötlete. Mintegy másfél hektárt ültettünk be, ez 4500 tő növényt jelent. Az idei esztendő számunkra is a tanulóévet jelenti, meglátjuk, hogy mennyi virágot hoz, mikor érdemes szedni, s jövőre már ezen ismeretek birtokában tudatosabban tervezünk.

Helyiek és turisták egyaránt szívesen elidőznek a levendulásban. A képünk előterében Máté Erika (balról) és Bérces Adrienn
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Márokföldre telepített levendula Olaszországból származik, ezért egy kicsit eltérő a színe az itthon megszokottaktól, sokan halványabbnak mondják. Érdekessége továbbá, hogy évelő és fagytűrő is, a polgármester szerint ez különösen hasznos tulajdonság, hiszen április végén a települést kemény fagy sújtotta, akkor kicsit meg is ijedtek. A növény virágzása azonban azt jelzi, hogy átvészelte ezt az időszakot is.

A megnyitó után - a falunap folytatásaként - sport- és ügyességi versenyeket tartottak a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!