Magyarföld

2015.07.14. 15:53

Utánajártak, ki lehetett ő - Krizsay Lajos tüzérként szolgált, ezt az osztrák levéltár közölte

Magyarföld - Mindössze 21 esztendős volt az a fiatalember, akinek síremléke a magyarföldi temetőben található. A tragikus sorsú Krizsay Lajosról úgy tartja egy helyi legenda, hogy megszakadt a szíve, amikor a kórházban közölték vele: hazatérhet.

Gyuricza Ferenc

Krizsay Lajos fekete márványból készült sírjára az I. világháborús centenárium apropóján a zalai kisközség polgármestere hívta fel a figyelmünket. Kállai Csaba úgy fogalmazott: nem igazán gyakori, hogy tiszti beosztás nélküli, nem helyben elhunyt katonának ilyen emléket állítottak volna.

- Ez a tény ébresztette fel Krizsay Lajos iránt az érdeklődésemet, s próbáltam kicsit utánajárni, vajon ki lehetett ez a nagyon fiatalon, a síremléken olvasható felirat alapján mindössze 21 esztendős korában hősi halált halt férfi - sorolta a polgármester. Helyben annyit sikerült megtudni, hogy 1897. április 13-án született az egyik földműves család sarjaként. Az anyakönyvi bejegyzések szerint Dobraföldön, Magyarföldnek ugyanis akkoriban még ez volt a neve.

Az I. világháborúban harcolt Krizsay Lajos arcképe a síremléken Fotó: Gyuricza Ferenc

Krizsay Lajos életébe az I. világháború kirobbanása hozta meg a tragikus kimenetelű fordulópontot. A fiatalembert számos sorstársához hasonló módon besorozták, s hamar a frontvonalra került. Minderről Kállai Csaba Ausztriában talált feljegyzéseket.

- Kérésemre az osztrák levéltár annyit közölt, hogy az I. világháború során Krizsay Lajos az Osztrák Magyar Monarchia katonájaként, a császári és királyi hadseregben, a 19. hegyi tüzérezred III. ütegében, tüzérként szolgált - ismertette az adatokat a polgármester. A következő információ már arról szól, hogy a debreceni tartalék kórházban 1918. február 3-án elhalálozott, holttestét pedig Magyarföldre szállították, s ott temették el. Arról viszont, hogy hol harcolt, melyik frontokon fordult meg a háború során, egyelőre semmilyen adatra nem bukkantunk.

Kállai Csaba elmondta: nem gyakori, hogy tiszti beosztás nélküli, nem helyben elhunyt katonának ilyen emléket állítottak

A katonai nyilvántartás cáfolja azt a legendát is, miszerint Krizsay Lajosnak a szíve szakadt volna meg, amikor a debreceni kórházban közölték vele a hírt, hogy hazatérhet. A levéltárban fellelt iraton a halál oka is szerepel: a fiatal katona vesegyulladás miatt került a kórházba, valószínűleg a hideg lövészárokban fázhatott meg. Kállai Csaba polgármester úgy véli, emiatt került sírjára a hősi halált halt felirat is. Betegségét ugyanis katonai-harci tevékenység során szerezte, ezért a korabeli szokásjog alapján őt is megillette a fenti jelző.

Kállai Csabának sikerült a néhai katona több rokonát is felkutatnia. A jelenleg kilencvenéves unokahúga, Gaál Józsefné született Krizsay Karolina hét évvel ezelőtt költözött el a faluból, ma Zalaegerszegen él. Ő ugyan már a fiatalember halála után született, de vannak emlékei a család életére komoly hatást gyakorolt tragédiáról. Fiával, Gaál Józseffel folytatott beszélgetésünk során megtudtuk azt is, hogy a síremléket a jómódúnak számító család állíttatta. De nem ők az egyetlen rokonai a néhai Krizsay Lajosnak. A szomszédos Kerkáskápolnán él Dara Jánosné, akinek családja oldalági kapcsolatban volt Krizsayékkal. Az általunk megkérdezett falubeliek szerint az utóbbi hölgy szintén rendszeresen látogatja a sírt, s időnként ő is friss virágot visz rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!