Lovászi

2016.11.28. 12:54

Megfeleltek a minősítő gyakorlaton

Lovászi – Megfelelt a települési önkéntes mentőcsoport a rendszerbe állító és minősítő gyakorlatán.

Korosa Titanilla

A Kútfej utcában végrehajtott gyakorlaton az önkéntesek a homokzsákok megfelelő töltését és elhelyezését, illetve a nyúlgát építését, a bordás megtámasztást és a buzgárok elfogását is gyakorolták a bokrozás, az érintett területek tisztítása és a víz elfolyását segítő tevékenységek mellett.

A települési mentőcsoport 15 tagja mellett részt vett a gyakorlaton 7 fő a köteles polgári védelmi szervezetből is. Az önkéntesek közül többen már vettek részt korábban árvízi védekezésben.

Az önkénteseket Léránt Ferenc polgármester és Karóczkai János ezredes, a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője is köszöntötte a reggel eligazításon. Utóbbi felhívta a figyelmet a gyakorlat jelentőségére, az árvízvédelmi feladatok szakszerű elsajátítására, hogy egy esetleges éles helyzetben a csoport tagjai hatékonyan tudjanak fellépni. Emellett egészségügyi vizsgálatokra és balesetvédelmi oktatásra is sor került.

A homokzsákok megfelelő töltését és elhelyezését is megmutatták a katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai. Jobbra Huttman Ilona és Kristó Gábor, a zalaegerszegi kirendeltség tűzoltó alezredesei, a gyakorlat két minősítője

Az imitált vízkár-elhárítási gyakorlat előzménye, hogy a szélsőségessé vált időjárási viszonyok következtében hirtelen 80mm eső hullott le, ami miatt a Kerka- és a Kútfeji-patak vízszintje erőteljesen megemelkedett, ezek a megnövekedett vízmennyiséget nem voltak képesek akadálytalanul befogadni, így árvíz fenyegette a települést. A kárhelyszínen – veszélyeztetett ingatlanon – védekezési munkát kellett végrehajtani, miközben az ártérben bokrozással, kaszálással, az aljnövényzet eltávolításával állították helyre a vízelvezetést.

A gyakorlat lebonyolításának költségeit az önkormányzat vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!