Lovászi

2016.11.13. 17:40

A lovászi hősökre emlékeztek a hűség és hazaszeretet napján

Lovászi – Az 1919-es eseményekre és a részt vevő helyi hősökre emlékeztek meg hétvégén a Hűség és hazaszeretet emléknapján.

Korosa Titanilla

Az önkormányzat és a Kerka-völgye Baráti Kör egyesület által szervezett emléknap azok előtt a hősök előtt tiszteleg, akik 1919-ben a településre bevonuló, szerbekkel azonosított délszláv zöldkádereket fegyverrel elűzték. A község az egyesülettel közösen néhány éve állíttatott emlékművet tiszteletükre.

Léránt Ferenc polgármester a hősök tiszteletére emelt emlékműnél mondott köszöntőt

A szombati télies időjárás miatt rövid koszorúzásra került sor az emlékműnél, ahol Léránt Ferenc polgármester szólt az egybegyűltekhez.

– Egy országnak, egy településnek szüksége van hősökre – mondta. – Az 1919-es lovászi események résztvevői, bár ezt nem tudták, bátor tettük révén hősök lettek. Azóta 97 év telt el. Közülük már senki sem él. Ezért is nagy jelentőségű itt, az emlékműnél feleleveníteni tetteiket.

Ezután a művelődési házban folytatódott az ünnepség, ahol Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő emlékezett meg az ellenállók tetteiről.

– Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás – kezdte Cseresnyés Péter Márai Sándor gondolataival. – Ez a mondat őseinkre és hőseinkre, így a bátor lovásziakra is emlékeztet bennünket. Azokra a hazafiakra, akik nem félve senkitől és semmitől, megvédték a szülőföldjüket. Nem túlzás: ha ők, hőseink és példaképeink – beszéljünk bármely korról is – beletörődnek, feladják vagy megalkusznak, ma ezt a vidéket egészen biztosan nem Magyarországnak hívják. Az első világháború után több szomszédos ország úgy gondolta, most lehet elpusztítani a magyart. Ami évszázadokon át nem sikerült, annak most jött el az ideje. Azért jöttek, hogy az akkor még nem ismert, későbbi trianoni határokat előre átírják és még nagyobb területet szakítsanak ki Magyarországból. Történelmi tény, hogy a betörő szabadcsapatok politikai támogatást is kaptak, hiszen a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia egyre nagyobb terültet akart megszerezni hazánkból. A szláv szándékok szerint Lovászi is idegen fennhatóság alá tartozott volna, de bátor hőseink, akik a frontról hazahozták fegyvereiket, ebbe nem tudtak belenyugodni, és fegyveres harccal űzték el őket. Ezzel felszabadították Lovászit és megmentettek egy darabka Magyarországot.

Az emléknapon a művelődési házban történeti kiállítás nyílt, ahol Jánosi Ferenc, a szervező egyesület vezetője, az 1919-es események kutatója korabeli dokumentumokat tárt a látogatók elé. A kulturális műsorban pedig fellépett a helyi Mixolíd Kamarakórus, majd a csesztregi pávakör műsorával zárult a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!