Betölti az autó és a szerződés adatait is

2019.01.12. 08:00

Újabb applikáció a digitális kárbejelentéshez

Személyi sérüléssel nem járó közlekedési baleset után a kárrendezéshez alapvető tennivaló a történtek megfelelő dokumentálása, a kár bejelentése.

Arany Gábor

Papír helyett digitálisan; leegyszerűsíti a bejelentést az alkalmazás

Fotó: Shutterstock

Ebben segít az az okostelefonos alkalmazás, amelyet pár napja indított el a Magyar Biztosítók Szövetsége. (A neten már lehetett találni hasonlót.) Az e-kárbejelentő 13 biztosító összefogásával valósult meg, az online applikáció leegyszerűsíti a folyamatot és a kék-sárga néven ismert nyomtatvánnyal azonos bizonyító erővel bír.

Az alkalmazás szerkesztőmodulja segítségével a felhasználók egyszerűen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása, a helyszíne GPS-es meghatározása, továbbá a szerződéses adatok QR-kódos bevitele, mind hozzájárulnak a gyors és egyszerű adatfelvételhez. A baleseti bejelentőn megadott adatok, esetleírás és vázlatrajz alapján próbálnak tisztán látni a biztosítók a baleset ügyében, ezért nagyon fontos, hogy minden szükséges sor pontosan ki legyen töltve. A nyomtatvány kitöltésénél gyakori hiba, hogy egyes rovatokat a felek üresen hagynak, ami több évig elhúzódó kárrendezést vonhat maga után. Ez a program használatával elkerülhető, hiszen az alkalmazás figyelmeztet az üresen hagyott sorokra. Szintén sokan elmulasztják lerajzolni az autók helyzetét, a baleset lezajlását attól tartva, hogy nem tudnak megfelelően rajzolni és a vázlattal téves tájékoztatást adnak.

Papír helyett digitálisan; leegyszerűsíti a bejelentést az alkalmazás Fotó: Shutterstock

Ezt is megkönnyíti az alkalmazás azáltal, hogy a baleset vázlata választható ikonokból – gépjárművek, utak, kereszteződések, táblák, tereptárgyak, állatok –, illetve szabad kézzel is megrajzolható. Az alkalmazás figyelmeztet, ha a kitöltött bejelentőről lemarad az aláírás. Végül, az adatok kitöltése után, ha az érintett felek aláírták a bejelentőt, egy gombnyomással el tudják küldeni. A bejelentéskor a rendszer elektronikus levélben is küld értesítést minden félnek, mellékelve a kitöltött pdf-formátumú kárbejelentőt.

A biztosítók ezután felveszik a kapcsolatot a bejelentőkkel. A biztosítók januártól a fedezeti igazolásokat ellátják QR-kóddal, ami alapján az alkalmazás a gépjármű és a szerződés adatait betölti a bejelentésbe. Jelenleg a rendszer két résztvevős balesetek bejelentését kezeli. Ez mehet egy vagy két okostelefonról is, az eszközök a kettős használatkor PIN-kóddal szinkronizálhatók, ezt pedig az alkalmazás generálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!