Lóerő

2017.05.12. 13:56

Tesla - 10 kevésbé ismert tény a jövő autójáról

Kétségtelen tény, hogy korunk egyik legextravagánsabb autógyártója a Tesla Motors. Bárhogyan is alakul az elektromos és az önjáró kocsik fejlesztése a jövőben, mindazzal, amit a gyár eddig alkotott, örökre beírta a cég nevét az autógyártás történelmébe. Nem túlzás azt állítani, hogy a vállalat megalapítása volt a modern autózás forradalmának nyitánya.

Munkatársunktól

Lássunk néhány kevésbé ismert tényt a Tesláról:

1. Az elektromos meghajtású autókat gyártó amerikai vállalat, amelynek központja a Szilícium-völgyben található, Nikola Telsáról, a híres szerb származású feltalálóról kapta a nevét. A fizikust a világ egyik legjelentősebb tudósaként tartjuk számon, akinek több, mint 140 szabadalmát jegyezték be.

2. A vállalalt első modelljéből, a Tesla Roadsterből 100 darab készült egy hónapon belül. 2008-ban indult be a gyártás és egy autó előállítási költsége 100 ezer amerikai dollár volt.

3. A cég befektetői között találjuk Larry Page-et és Sergey Brint, a Google Inc. társalapítóit, Elon Muskot a PayPal fizetőrendszer egyik társalapítóját, vagy éppen Jeffrey Skollt, az eBay online áruház első elnökét.

4. A társaság lefontosabb újítása maga a jármű akkumulátora. A terv szigorúan őrzött üzleti titok.

5. Norvégiában a Tesla Model S volt az egyik legnépszerűbb autó a vásárlók között. Ebben az országban amúgy 2025 után már nem közlekedhetnek dízeles járművek.

6. A Tesla Model S kevesebb mint 1,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/óra sebességre, így gyorsabb, mint a Porshe Panamera.

7. A Tesla Model S motorját nem szükséges kikapcsolni, ugyanis az autó saját magát állítja „pihenő üzemmódba”, miután a tulajdonosa hazaérkezett és beparkolt a garázsba.

8. Azért, hogy a sofőrök minél gyorsabban fel tudják tölteni az autóikat a hosszabb utak előtt, a Tesla Motors egy gyorstöltő állomás-hálózat kiépítésébe kezdett. 2015-ben már 220 állomás volt az Egyesült Államokban és 180 Európában. A Tesla tulajdonosok teljesen ingyenes használhatják ezeket a „kutakat”.

9. A Tesla már most többet ér, mint a Fiat és három másik japán autógyártó: a Mitstubishi, a Suzuki és az Isuzu.

10. Köszönhetően a gyárnak az elektromos autók az elmúlt 15 év alatt valódi alternatívává váltak: ma már közel 1,3 millió elektromos autó jár az utakon és ez a szám folyamatosan nőni fog.

Ez csupán egy rövid felsorolás, egy-pár érdekes tény a jövő autójáról. Nemsokára lehetőség lesz ennél sokkal többet is megtudni a Tesláról és általában az elektromos és autonóm autókról, illetve a modern közlekedésről. Érdemes ellátogatni 2017. június 1-én és 2-án a zalaegerszegi Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia rendezvényre annak, akit mindez részletesebben érdekel és egy tesztvezetés során kipróbálná a Teslát.

Címkék#Tesla#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!