Július 1-től érhető el

2019.07.21. 07:00

Támogatás jár a nagycsaládosoknak az autóvásárlásnál

Három- vagy többgyermekes családokat támogat az állam 2,5 millió forinttal, ha legalább 7 üléses új személygépkocsit vásárolnak. A lehetőség július elsejétől érhető el.

Arany Gábor

Az autónak legalább 7 személyesnek kell lennie

Fotó: ZH

Érdemes sorba venni a tudnivalókat: először is a támogatást kérheti az is, akinél már érkezőben van a harmadik gyermek. Az igényelhető összeg 2,5 millió forint, de legfeljebb az autó bruttó vételárának 50 százalékát érheti el. Ez a pénz vissza nem térítendő, július elsejétől lehet igényelni, és a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31-ig tart ez a terminus. A feltételeknek megfelelő személyautó kiválasztása után a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel lehet a támogatást kérni. A feltételek teljesülése esetén a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb hat hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak. Ezután a kincstár közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládoknak már csak a vételárból fennmaradó összeget kell megfizetniük. A lehetőség érvényesíthető zárt végű lízinggel vagy gépjárműhitellel megvásárolt gépkocsiknál is.

Az autónak legalább 7 személyesnek kell lennie
Fotó: ZH

Nagycsaládosnak az számít, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A harmadik gyerek esetében a várandósság betöltött 12 hete már jogosulttá minősít. Fontos, hogy az igénylőnek B kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, valamint ne álljon járművezetéstől eltiltás bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa, akkor elegendő, ha a házastársa, élettársa rendelkezik ilyennel. A támogatást igényelheti egyszülős család is. A támogatással megvásárolt gépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el. Az állami támogatás visszafizetendő, amennyiben az igénylési nyilatkozatban szereplő adatok nem a valóságnak megfelelőek, a járművet három éven belül elidegenítik, illetve valamely oknál fogva a gyermekek elhelyezésének megváltozása miatt már nem minősül nagycsaládosnak az igénylő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!