Szabályváltoztatásokkal védik a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a motorosokat

2020.03.15. 07:00

Szigorítottak a német közutakon

Változtattak s több helyen szigorítottak a német közúti közlekedési szabályokon, ezek közül néhány hazai bevezetése is megfontolandó len­ne.

ZH

Több büntetési tételt jelentősen megemeltek

Fotó: Shutterstock

Mindenesetre aki Németországba készül autóval, indulás előtt tájékozódjon. Néhány fontosabb tudnivalót kiemelünk a magyar baleset-megelőzési bizottság tájékoztatója alapján. Elsőként: szigorítottak a gyorshajtás büntetési tételein, ez függ attól, hogy azt lakott területen vagy azon kívül követik el. Már 10 km/h sebességtöbblet 30, illetve 20 euróba kerül, és a pénzbüntetésen túl 21 km/h sebességet meghaladó lakott területi gyorshajtásért egy hónapra bevonják a vezetési engedélyt, és ugyanez történik városon kívül is 26 km/h értékű sebességtúllépéstől (valamint 16 km/h sebességű túllépéstől a német jogosítvánnyal bíróknak egy büntetőponttal is „honorálják” a gyorshajtást). Az 51–60 km/h többlet 280–240 eurós büntetéssel jár két, illetve egy hónapos eltiltással együtt. Ha valaki a megkülönböztető jelzést használó mentő­autó mögé sorol be a gyorsabb előrejutásért, akkor 240 eurós büntetést kaphat egy hónapos eltiltással együtt. Az eddiginél komolyabban büntetik, ha a parkoló autók mellett a második sorban leáll az autós, hogy utast vegyen fel vagy pakoljon. Hasonlóképp szigorítottak arra az esetre, ha valaki a kerékpáros forgalom számára kijelölt sávot foglalja el a gépkocsival a megálláshoz, vagy a gyalogosok területét használja erre. Tehát ezekért a szabálysértésekért is 55, illetve 70 euró (és büntetőpont) szabható ki. Ezek eddig 15-20 euróba kerültek.

Több büntetési tételt jelentősen megemeltek
Fotó: Shutterstock

A kerékpárosok és a gyalogosok védelmére új elem a szabályozásban, hogy az eddigi megfelelő oldaltávolság megfogalmazás helyett a kerékpárosok és gyalogosok melletti elhaladás során kötelezően betartandó minimális oldaltávolságot írnak elő. Ez lakott területen belül másfél méter, lakott területen kívül két méter. Szintén a kerékpárosokat és a motorosokat védi egy új tábla is, amely az egy nyomvonalon haladó járművek kikerülési tilalmát jelzi a két nyomvonalon haladó járműveket vezetők számára. Ezt a táblát szűk utcákban, útszűkületeknél helyezhetik ki.

Szintén a gyalogos és kerékpáros közlekedők védelmére alkották azt a szabályt, amely szerint a 3,5 tonnánál nehezebb össztömegű ha­szonjárművek és buszok az olyan kereszteződésekben, ahol jobb­ra kanyarodva keresztezik a kerékpáros vagy gyalogosforgalom számára kijelölt útvonalat, csak 7–11 km/h-s tempóval, úgynevezett sétasebességgel fordulhatnak be és haladhatnak át. A szabály megsértői 70 eurós pénzbírsággal sújthatók. További szigorítások, hogy az úttesttel párhuzamos kerékpárút esetén a kereszteződésektől nagyobb távolságot kell tartani parkoláskor, hogy a jobbra kanyarodók számára tisztábban belátható legyen a kerékpárút forgalma.

Továbbá a radardetektorok mellett betiltották a navigációs eszközök és okostelefonok azon alkalmazásait, amelyek előre jelzik a sebességmérő pontokat, illetve erre figyelmeztetik a sofőröket. Az ilyenek használata 75 euró pénzbüntetést von maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!