A felelősségbiztosítás korlátja

2019.06.16. 07:00

Nyíló ajtó és a biciklis, de ki felel a kárért?

Parkoló autók mellett elkarikázni nem kevés kockázattal jár a biciklisek számára.

Arany Gábor

Ajtónyitás, csak körültekintően Illusztráció: Shutterstock

A váratlanul kinyíló ajtó elől városi forgalomban nehéz kitérni, úgy, hogy közben ne veszítsünk egyensúlyt és másik jármű elé se kerüljünk.

Ajtónyitás, csak körültekintően Illusztráció: Shutterstock

Ha pedig bekövetkezik a baj, akkor mi módon érvényesíthető a kártérítés igénye? Erről dr. Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogásza adott közre tájékoztatót. Nos, gyakori baleseti szituá­cióként találkozunk azzal, amikor a gépjárműből kiszálló utas vagy sofőr az ajtó kinyitásával kárt okoz, akár az arra közlekedő kerékpáros, akár más számára. Az eldöntendő kérdés az ilyen eset kapcsán, hogy vajon ebben az esetben – általánosságban – kivel szemben és milyen kárigényt érvényesíthet az érintett kerékpáros vagy épp gyalogos.

Alapesetben abból induljunk ki, hogy a kerékpáros a KRESZ-t betartva közlekedett, amikor a baleset bekövetkezett. Az is alapvető elvárás, hogy az a személy, aki az álló gépjárműből kiszáll, ezt kellő körültekintéssel tegye meg, de ha nem így cselekszik és a szabályosan közlekedő kerékpárosra nyitja az ajtót, balesetet okozva ezzel, akkor felelősséggel tartozik.

A kerékpáros többféle kára miatt is bejelentheti igényét. Személyi sérülésnél a jövedelemkiesés megtérítése, sérelemdíj megfizetése is követelhető. Az esetben, ha a kerékpár vagy egyéb eszköze is megsérült, például a bukósisak, ruházat, úgy az ezekben bekövetkezett kár megfizetés is kérhető. A kerékpárnál szóba jöhet a helyreállítási költsége – számla vagy javítási árkalkuláció ellenében –, vagy ha nem javítható, esetleg az már gazdaságtalan, mert többe kerülne, mint amekkora értéket képvisel a kerékpár, úgy a baleset időpontja szerinti használati érték megfizetése követelhető.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy vajon kivel szemben léphet fel a károsult? Ha a gépjármű a továbbhaladás szándéka nélkül állt meg, a járművezető leállítja a motort, úgy a jármű veszélyes üzemi jellege is megszűnik. Ennek viszont az a következménye, hogy az igény közvetlenül a károkozó személlyel, azaz az ajtót kinyitóval szemben érvényesíthető. Ellenkező esetben, a gépjárműre kötött kötelező felelősségbiztosítási szerződés terhére jelenthető be a ­kárigény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!