Lóerő

2017.04.06. 18:17

Növekedő járműpiac - Idén sokkal több személyautót vásároltunk

Zalaegerszeg - Jelentős, mintegy 25 százalékos növekedést eredményezett az újonnan vásárolt személygépkocsik piacán az első negyedév hazánkban. Az értékesítés hónapról hónapra kedvezőbb képet mutat.

Gyuricza Ferenc

Többek között ez derült ki az autópiaci elemzésekkel is foglalkozó Datahouse által lapunk rendelkezésére bocsátott adatbázisból. A 2017 első három hónapjában újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik száma 24 346 darab volt, ez 4649 darabbal haladja meg az előző év azonos időszakában értékesített személyautók számát. A növekedés hónapról hónapra nagyobb ütemű, januárban 15,3, februárban 20,8, míg márciusban 32,3 százalékos volt az emelkedés.

Még kedvezőbb a kép, ha a 2015-ös esztendő első negyedévének adatait vesszük alapul, ahhoz mérten 42,5 százalékkal több személyautót adtak el a hazai kereskedők. A piaci részesedést tekintve a Suzuki, a Ford és a Skoda áll az első három helyen, míg a vezető márkák (pontosabban a 10 legnépszerűbb személygépkocsi) közül ezúttal a Toyota tudta a legnagyobb mértékben (mintegy 67 százalékkal) növelni eladásait. A tízes élmezőnyt tekintve most a Volkswagen értékesítési mutatói a gyengébbek, de kis mértékben ez a márka is növelni tudta az eladott személygépkocsijainak a számát.

A kategóriák versenyét jelenleg a városi terepjárók vezetik közel 34 százalékos piaci részesedéssel, amit az alsó-középkategória követ mintegy 28 százalékkal, míg a harmadik helyre a kisautók kerültek 15,82 százalékkal.

A kishaszongépjárművek esetében már közel sem ilyen kedvező a kép, 9,4 százalékos a visszaesés a 2016-os bázisévhez képest. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy az év első három hónapjában ebből a járműkategóriából 445 darabbal értékesítettek kevesebbet. A kishaszonjárműveknél a Ford a piacvezető 24,26 százalékkal, a második helyen a Fiat, a harmadikon pedig a Peugeot áll. Egyelőre negatív a mutató a nagyhaszonjárművek piacán is, ott 4,2 százalékos az elmaradás az elmúlt esztendő első három hónapjához viszonyítva, ez 52 darab teherautót vagy nyerges vontatót jelent. A márkák versenyében a Mercedes áll a legjobban, amely a tavalyi hatodik, valamint a 2015-ös negyedik helyéről tudott az élre törni. A piaci részesedése eddig 25,31 százalékos (ami pontosan 121 darab eladott járművet jelent), míg a második helyezett Volvo 18,41, a harmadik DAF (a tavalyi listavezető) pedig ezúttal 16,32 százalékot tudhat magáénak.

A motorosok hónapja a március volt

A motorkerékpárok értékesítési mutatói márciusban ugrottak meg jelentősen. Az első két hónap elmaradást mutat az elmúlt esztendő hasonló időszakaihoz képest, míg márciusban 30,4 százalék volt az emelkedés. A piac ezzel együtt is negatív tartományban van, bár az elmaradás már csak 32 darab, ami 7,9 százalékot jelent. A motorok közül eddig a Honda a legnépszerűbb a hazai piacon 22,59 százalékos részesedéssel (ez 61 darab eladását jelenti), amit a BMW és a Suzuki követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!