Lóerő

2017.03.02. 14:59

Nehezebb meglátni a motorosokat

A motorkerékpáros közlekedés egyik legnagyobb kockázati tényezőre a nehezebb észlelhetőség.

Zalai Hírlap

Erre hívják fel a figyelmet az Egyesült Királyságban indított „Take Longer To Look A Bike" kampányban, amelyről az Országos Balesetmegelőzési Bizottság számol be honlapján.A motorkerékpárosokat érintő személysérüléses balesetek egy része a motorkerékpárosok hibájára vezethető vissza. Az előzetes adatok szerint tavaly 1 316 balesetből 636-ot okozott motorkerékpáros. A legjellemzőbb ok a gyorshajtás, ez a motoros balesetek mintegy 60 százalékában játszik szerepet.

A motorkerékpárost érintő balesetek másik részéért azonban más közlekedő okolható.A motorkerékpárosok nehezebb észlelhetősége azt követeli meg a gépjárművezetőktől, hogy a közúti kereszteződéshez érve - ahol elsőbbségadási kötelezettségük van - alaposabban, hosszabban és figyelmesebben nézzenek körül, valóban győződjenek meg arról, hogy egyik irányból sincs olyan veszély, mely elindulásuknak az akadályát jelentheti, és szemükkel ilyenkor ne csak a nagyobb méretű gépjárműveket „keressék", hanem a kisebb méretű, keskenyebb, és ezáltal nehezebben észlelhető kétkerekűeket is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!