Kezdődnek a tavaszi munkálatok

2019.03.30. 10:00

Melyek a rendszeres karbantartás tennivalói? Németh Gábor szakértő látott el minket tanácsokkal

Idén korán érkezik a tavasz. A barackfák már virágzanak, kipattantak a cseresznyefák, almafák rügyei. Talán megússzuk a fagyokat, és gond nélkül indulhat az élet a kertekben.

Hajdu Péter

Németh Gábor (jobbról) egy fűnyíró üzembe helyezését magyarázza Ódor Balázs vevőnek

Fotó: Katona Tibor

A kerttulajdonosok számára ez egyúttal azt jelenti, hogy hamarosan elkezdődnek a tavaszi munkák. Elő kell készíteni a legfontosabb szerszámokat és a kerti gépeket, mert ma már a legtöbb ház körüli tevékenységhez is gépeket veszünk segítségül.

Németh Gábor szakértőtől kértünk tanácsot: mire ügyeljen a gondos kertészkedő, annak érdekében, hogy az év folyamán hatékonyan tudja majd használni a gépeit. Melyek a rendszeres karbantartás legfontosabb tennivalói?

– Az előrelátó gazda ezeket a munkákat már a téli leállás alatt kényelmesen elvégezhette. De ha valakinek ez nem sikerült eddig, és elmaradt a szükséges karbantartás, még nem késő, megteheti a tavaszi első használatbavétel előtt is – kezdi a szakember.

Németh Gábor (jobbról) egy fűnyíró üzembe helyezését magyarázza Ódor Balázs vevőnek
Fotó: Katona Tibor

– Elengedhetetlen a négyütemű gépeink esetében az időszakos olajcsere, de legalább akkora figyelmet kell fordítani a tiszta levegőszűrő és az üzemanyagszűrő meglétére is. Kétütemű gépek esetében a megfelelő 2T olaj mellett a keverési arány betartása nagyon fontos dolog, és az is, hogy lehetőleg ne használjunk három hónapnál idősebb benzinkeveréket – hívja fel a figyelmet a kisgépeket hajtó motorok karbantartásának legfontosabb tennivalóira, majd így folytatja: – Külön kiemelném, hogy az egészségünk és környezetünk megóvása érdekében nagy figyelmet fordítsunk a gépeink biztonsági rendszerének működőképes állapotára is. Mert előfordul, hogy a gépeink használhatók ugyan, de a biztonsági elemeik már nem látják el megfelelően a szerepüket.

Így például motoros láncfűrészgépet csak hibátlanul működő biztonsági láncfékkel használjunk.

A rezgéscsillapító alkatrészeinek fontossága az ízületi bántalmak megelőzésében van, a kipufogó pedig egy hangtompító is, ami a hallásunk védelmére szolgál – közölte Németh Gábor, majd hozzátette, ha valaki nem tudja otthon ezeket a karbantartási munkákat elvégezni, forduljon szakszervizhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!