A tempó ne legyen több 50 km/óránál

2020.01.12. 07:00

Lánc, elakadás előtt

A hóláncot vagy a láncot helyettesítő más segédeszközt még az elakadás előtt, a havas, jeges útszakaszra érve érdemes feltenni. Elakadás után már nagyon nehéz, vagy gyakran már lehetetlen is a felszerelése.

ZH

A hajtott kerékre kell felszerelni a hóláncot Fotó: Shutterstock

A témáról a baleset-megelőzési bizottság tett közé ismertetőt, amiből kitűnik, hogy a hólánchasználat kezdő kérdése, mikor érdemes, kell felszerelni a láncot vagy más tapadássegítő eszközt? Van, ahol egyértelmű, mert a havas útszakaszra érve tábla figyelmeztet a hólánchasználatra. Egyébként akkor ajánlott, ha már kifejezetten nehéz az autóval biztonsággal haladni. Elakadás után ugyanis már körülményes a lánc felszerelése, sőt előfordulhat, hogy nem sikerül: hiszen hozzá kell férni a kerékhez, ami az elakadt autónál nem könnyű. Továbbá a klasszikus létraláncok felrakásakor a járművel előrébb is kell gurulni a láncra, ami nehezen megoldható elakadt járműnél. Felszerelés után lehet indulni, de fontos, hogy ez esetben a tempó ne legyen több 50 km/óránál. Letisztított, hó-, illetve jégmentes szakaszra le kell szerelni a hóláncot, mert tönkremehet a lánc és a gumiabroncs is, és rongálja az útburkolatot is. Mindez az összes tapadást segítő téli mechanikai eszközre igaz.

A hajtott kerékre kell felszerelni a hóláncot Fotó: Shutterstock

Ha csak egy pár láncunk van, azt a hajtott kerekekre tegyük, összkerékhajtású autónál pedig az első kerekekre. Nem jó, ha a lánc laza, de ne legyen teljesen feszes sem, kell némi játék az öntisztuláshoz. Számítsunk rá, hogy a láncfeltétel és levétel kosszal jár. Ebben a gyártók egy része azzal segít, hogy védőkesztyűt ad a láncok mellé. Ha nincs ilyen, akkor magunk gondoskodjunk róla. Az esetben, ha a láncot, miután már nincs rá szükség, nem tudjuk leszedni, mert valamiért bonthatatlanná válik, akkor az erővágó segít, amihez lehet, hogy az országúti segélyszolgálatot kell kihívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!