Lóerő

2017.02.23. 15:50

Kik vásárolnak új gépjárművet?

Zalaegerszeg - Új autó vásárlásánál a minőség és a kedvező ár a hívószó, de sokszor nem gondolunk a többi költségre.

Zalai Hírlap

A nők logikusabban vásárolnak autót: fő a praktikusság Fotó: FMH-illusztráció

Egy új kutatás jelent meg az új autót vásárlók szokásairól és elvárásairól. Kétezernél többen osztották meg véleményüket, ők 2016-ban vásároltak új autót az unióban. Magyarországon az átlag ritkán engedheti meg magának, hogy új autót vásároljon. A pénzét inkább költi használt prémiumkategóriás autóra, mintsem új, középkategóriásra. Bár az új járművek vásárlói többségében férfiak, a nők sincsenek lemaradva: 40 százalékuk új autó tulajdonosa. Ráadásul ők logikusabban választják ki a kívánt modellt, hiszen elsősorban praktikus, szép, modern autót szeretnének, szemben a férfiakkal, akiknél sok esetben a megszerzett jármű megvásárlása saját álmuk beteljesítése. Az európai márkák éppen csak többségben vannak az új modellek között, de kelet-ázsiai márkák és amerikai gyártók is képviseltetik magukat. Számos modell azért nem népszerű, mert fél évnél is többet kell várni az autóra. Ez sokakat eltántorít. A vásárlók kevesebb, mint 50 százaléka vizsgálta az autó várható fenntartási költségeit, de szívesen spórolnak: az idősebbek alkudnak sikeresebben az ajánlati árból.

Magyar autó

Tizenöt százalékkal több új autó kelt el januárban, azaz 6418 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami 850 autóval többet jelent az elmúlt év januárhoz képest.

A járművek közel 10 százaléka hazai gyárban készült. Ezek közül a Suzuki Vitara van az élen, 452 autóval, melyet a Suzuki SX4 S-Cross, az Audi A3/S3 Limousine, a Suzuki Swift, a Mercedes-Benz CLA/CLA AMG, az Audi A3 Cabriolet és a Mercedes-Benz B-osztály követ. A listát négy Audi TT/TT Roadster zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!