Közlekedési balesetek

2019.10.20. 07:00

Javuló helyzet az ország útjain

Némi javulást mutatnak a közlekedési balesetek idei adatai.

Arany Gábor

Korábbi halálos baleset Hahótnál Fotó: archív/Pezzetta Umberto

Fotó: Pezzetta Umberto

Az OBB tájékoztatása szerint az eddig eltelt kilenc hónapban 56 személlyel kevesebb vesztette életét hazánk közútjain, mint tavaly, azonos időszakban. Az idén közúti balesetben 410-en haltak meg, tavaly 466 volt ez az adat. Ez 12 százalékos csökkenésnek felel meg, de a javulás már 25 százalék, ha az idei adatokat 2010 megfelelő időszakával vetjük egybe – akkor 546 halálos áldozatot regisztráltak.

Idén szeptember 30-ig összesen 12 267 személysérüléses közúti balesetet történt, ez 2,8 százalékkal kevesebb az elmúlt évhez hasonlítva. A halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt csökkent, mértékük 13,5, illetve 4,9, valamint 1,3 százalék. Az ittasan okozott balesetek aránya az összeshez viszonyítva 8,4 százalék, ami kevesebb a tavaly ilyenkor mérthez. Érdemes megemlíteni, az ittas vezetés terén a csökkenés trendszerű, amit az is jelez, hogy 2015 előtt minden évben még 10 százalék feletti volt ennek az aránya.

Korábbi halálos baleset Hahótnál Fotó: archív/Pezzetta Umberto

A közúti balesetek okainak sorrendjében nincs változás. A balesetek 31 százalékának, azaz 3808 balesetnek a hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll, az elsőbbségi jog megsértése miatt 3027 baleset (25 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 2086 baleset (17 %) történt. A közúti balesetek csaknem kétharmadát, 65 százalékát a személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 7, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1 százalékáért voltak felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya szeptember végén a tavalyival egyező, azaz 11 százalék volt, míg a motorkerékpárosok és a gyalogosok 5-5, a segédmotoros kerékpárosok 4 százalékkal részesedtek okozóként személyi sérüléssel járó közúti baleseteken belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!