Lóerő

2011.02.11. 15:47

Illegális a traffipax-blokkoló? - Az LMP betiltaná a zavaró műszereket

Megyénkben még nem indult eljárás traffipax-blokkoló használata miatt, de az ország másik felében már vádat emeltek ezért. Egy békéscsabai autós ellen azért indult eljárás, mert a járművében traffipax-blokkoló eszközt használt, amely a rendőrség által üzemeltetett sebességmérő működését megakadályozta.

MTI

A gépjárműből a blokkoló eszközt a rendőrök kiszereltették és lefoglalták. A férfi ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetése miatt indítottak eljárást. A békéscsabai rendőrkapitány azzal indokolta az eljárást, hogy a traffipax berendezés számítástechnikai rendszer segítségével üzemel, és ha valaki ezt akadályozza, akkor elköveti az említett bűncselekményt. A traffipax-blokkoló és a traffipax-előjelző készülék használata elvileg nem illegális, mert a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök köréből kivették ezeket. Az ügy bíróság előtt van, de még nem született ítélet. Egy jogerős döntés irányadó lehet, annak ellenére, hogy hazánkban nincs precedensjog. Érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon közölték, ilyen esetre nem került sor még Zalában, de kíváncsian várják, milyen döntést hoz a bíróság. Közlekedési ügyekkel foglalkozó jogászok közül többen értetlenül állnak az eset előtt. Annak eldöntéséről, hogy számítástechnikai rendszernek számít-e a traffipax-blokkoló, még a szakemberek is elvitatkoznak.


 Betiltatná a sebességmérőket megzavaró eszközöket az LMP


Törvényben tiltaná be a sebességmérők befolyásolására alkalmas eszközök használatát az LMP és a párt egyúttal azt is kezdeményezi, hogy ezek használóit a jövőben vonják felelősségre. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben többek között arra hivatkoznak, hogy ezek használatával "vezető politikusok – például Lázár János fideszes frakcióvezető - bújnak ki a törvényi felelősség, illetve a felelősségre vonás alól."
   
Az LMP, a pénteken benyújtott törvényjavaslat kapcsán tarthatatlannak nevezi, hogy jelenleg legálisan gépjárművekre szerelhető különféle eszközök segítségével "simán megkerülhetőek" a sebességkorlátozásokra vonatkozó szabályok. Kijelentik, hogy ez a gyakorlat életveszélyes és minden közlekedő biztonságát fenyegeti. Különösen aggályosnak nevezik, amikor a lézerdetektorok, lézerblokkolók használatával "vezető politikusok - például Lázár János fideszes frakcióvezető - bújnak ki a törvényi felelősség, illetve a felelősségre vonás alól".
   
Szavaik szerint a törvényjavaslat elfogadásától az is várható, hogy az állami és önkormányzati intézmények gépkocsiparkját olcsóbb lesz fenntartani, "hiszen arra is van példa, hogy szolgálati járműveket szerelnek fel többszázezer forint értékű eszközzel".

 

Lóerő rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!