gépkocsivásárlás

2018.06.23. 14:00

Hamisítások irattal, órával, trükk az üzembentartói szerződésekkel

Évente több százezer autó cserél gazdát hazánkban, és bár az eljárás szabályaival mindenki tisztában van, a tapasztalatok szerint nagyon sokan könnyelműen kezelik az előírásokat. Nem számolnak azzal, hogy mulasztásuknak akár büntetőjogi következménye is lehet.

Arany Gábor

Nem mindegy, mi kerül a szerződésekbe Fotó:Shutterstock

Erre találunk példát azokban az ügyekben, amelyekről nemrég adott tájékoztatást a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba..

Egy zalakomári férfi és az ügyletekben közreműködő társai ellen azért emeltek vádat nemrég, mert a birtokában lévő Lada gépkocsi eladásakor nem a valóságnak megfelelő okiratokat készítették el. Először üzembentartói szerződést írtak az autóról, ami aztán átkerült egy nemesdédi férfi hoz szintén üzembentartói jogról szóló okirattal kísérve. Csak fél évvel később készült el a tulajdonjog átruházásáról az okirat. Ezt a zalakomári férfi adta be Zalakaroson az okmányirodába a változás bejegyzését kérve, tudva, hogy tartalma nem felel meg a valóságnak. Egy 52 éves siklósi férfi a felesége által üzembentartóként használt, de más tulajdonában álló személygépkocsit adott el, oly módon hogy a vevőnek üzembentartói szerződést írt a tulajdonos nevében.

Nem mindegy, mi kerül a szerződésekbe Fotó:Shutterstock

A valótlan tartalmú szerződésekre tekintettel közokirat-hamisítás, illetve hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a kanizsai ügyészség öt személy ellen. Szintén bíróság előtt kell felelnie annak a gellénházai férfi nak, aki Ausztriában vásárolt Mazda 6 típusú személygépkocsit továbbértékesítésre 2014 szeptemberében. A jármű kilométer számlálóját 178 ezerről 146 ezerre változtatta meg, és az a valótlan adat került a nyilvántartásba a műszaki vizsgaállomáson. A gépkocsit a következő év tavaszán eladta. A férfi ellen gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!