Balesetveszélyes helyzetek

2019.12.22. 07:00

Forgalommal szembe, mi ilyenkor a teendő?

Sajnos egyre gyakoribb, hogy az autósok megfordulnak vagy visszatolatnak autópályákon, ha eltévesztik a le- vagy felhajtót, amivel rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremtenek.

ZH

Az incidensek megelőzése és kezelése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elindította Tartsd az irányt! című kampányát, melyben útmutatást adnak arról, hogyan kerülhető el a baleset, ha eltévesztjük az autópálya kijáratát, és mit tehetünk, ha forgalommal szemben haladó járművet észlelünk. A Magyar Közút a forgalommal szemben haladó autósok okozta balesetek megelőzése érdekében eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepített, ezek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

Néha nem szerepel a navigáción az új szakasz Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére előfordul, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok. Ennek egyik oka, hogy az új építésű útvonal még nem szerepel a navigációs készülékeken. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ha eltévesztjük a kijáratot a gyorsforgalmi úton, soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza. A gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak külön szintű csomópontok, ahol biztonságosan lehajthatunk és megfordulhatunk. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, álljunk meg és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Ha észre­vesszük, hogy a forgalommal szemben haladunk, semmiképpen ne tolassunk vissza a felhajtóra, ne forduljunk meg, ne hajtsunk keresztbe az úton. Kapcsoljuk be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjunk a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre és álljunk meg. Vegyük fel a láthatósági mellényt, szálljunk ki az autóból és a biztonsági korlát mögött várakozva hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot.

Ha jó irányba haladunk, és hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot az előttünk haladó autó mögött, soroljunk a külső sávba, és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély. Ha mi észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út menti segélykérő telefont. Az innen érkező hívás helyét azonnal tudni fogják az illetékesek, és gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!