Csúszós utakon

2018.03.03. 11:30

Előny, ha télen tanulunk meg vezetni?

Vezetést tanulni sosem egyszerű és könnyű feladat. Különösen nem télen, amikor nem csupán a forgalom és a KRESZ nehezíti meg a sofőrjelöltek dolgát, hanem a természeti erők, és a csúszós, havas utak. Sokan azt gondolnánk, hogy aki ilyen körülmények között szerzi a tapasztalatait, az jobb és rátermettebb sofőrré válhat. Hogy mennyire igaz ez az állítás, annak jártunk utána.

Kelemen Attila

A tanulók szerint télen vezetve megvan az a biztonságérzetük, ha bármit hibáznak, az oktatójuk ott van mellettük, és segít megoldani a helyzetet Fotók: Szendi Péter

Akkor van előnye téli időszakban vezetést tanulni, ha valóban havas, csúszós körülményeket tapasztalhat a tanuló. A teleink gyakran inkább szárazak, így az útviszonyok sem igazán rosszabbak, mint más évszakokban. Ami a zord időjárás mellett még különbséget jelenthet az évszakok között, az az, hogy több a sötét időszak. Ilyenkor a csökkentett látótávolság és észlelhetőség kíván nagyobb figyelmet a tanulótól.

A tanulók szerint télen vezetve megvan az a biztonságérzetük, ha bármit hibáznak, az oktatójuk ott van mellettük, és segít megoldani a helyzetet Fotók: Szendi Péter

Dávid Tamást, egy autósiskola  szakoktatóját kérdeztük arról, hogy a téli útviszonyok között szerzett benyomások, és a tanult rutin mennyire mélyen rögzülhetnek egy kezdő sofőrben?

- Amennyiben tapasztalja is a tanuló, hogyan kell vezetni havas, csúszós útviszonyok között, ez nem igazán rögzül oly mértékben, hogy a következő télen esetleg ne lepődjön meg – sok más, már nála tapasztaltabb autóstársával együtt -, hogy bizony más vezetési stílust kell alkalmazni, mint normál körülmények között.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a tanulók mennyire tudnak alkalmazkodni a csúszós körülményekhez, illetve az oktatók hogyan viszonyulnak a hideg hónapokhoz: például szerencsésnek tartják, hogy ilyen körülmények között is szerezhetnek tapasztalatokat a tanulók?

- A tanulás során felhívjuk a figyelmüket a jóval óvatosabb kormánymozdulatokra, gyorsításokra, az előrelátóbb vezetésre, hogy időben meg tudjanak állni. Ehhez próbálnak, és tudnak is alkalmazkodni. Finomabban csúsztatják a kuplungot, óvatosabban kezelik a gázt, a féket. Ebből a szempontból szerencsés, ha valaki ilyen körülmények között tanul. Tőlünk, oktatóktól is nagyobb figyelmet igényel, hiszen az esetleges hibáit nehezített körülmények között tudjuk korrigálni. Ha a tanuló a havas, csúszós úton hirtelen nagyot fékez, vagy nagyobbat ránt a kormányon, akkor az autó megcsúszhat, és a fizika törvényeit mi sem tudjuk megváltoztatni.

Dávid Tamás szakoktató többször is felhívja a tanulók figyelmét
az óvatos kormánymozdulatokra

No de mi a helyzet a forgalom többi sofőrjénél? Miként viszonyulnak a tanulókhoz télen? Türelmetlenebbek vagy éppen toleránsabbak?

- Sajnos általánosságban elmondható, hogy autóstársaink, de összességében az emberek is egyre türelmetlenebbek; egy felgyorsult, rohanó világban élünk. Mindemellett rengeteg az autó az utakon, ami már önmagában megnehezíti a haladást. Tisztelet a kivételnek, de gyakran 1-2 másodperces késlekedésért is dudaszóval illetnek. Ez télies körülmények között annyiban más, hogy a többi autós is lassabb, óvatosabb haladásra kényszerül, így jobban elvegyülünk közöttük.

Az éppen tanulókörén lévő Szabó Pattit is megkérdeztük tapasztalatairól. Szerencsés ilyen időben tanulni?

- Már májusban sikerült a KRESZ-vizsgám, kicsit elhúztam az időt a vezetés elkezdésével. De nem bánom, mert most megtapasztalhatom, hogyan kell jóval körültekintőbben, finomabban vezetni. És mindezt úgy, hogy megvan az a biztonságérzetem, ha bármit hibázok, az oktatóm itt van, és segít megoldani a helyzetet.

Szabó Patti tapasztalja, hogy az előrelátóbb vezetés előnyös a
csúszós utakon, hiszen csak így tud esetenként időben megállni

A nyáron vizsgázó, friss jogosítvánnyal rendelkezők ilyenkor szembesülnek először a havas, csúszós utakkal. Mint kiderült, van mód arra, hogy órákat vegyünk jogsival is, úgymond beletanulni a télbe. Akik nyáron szerzik meg jogosítványukat, és vezetnek is folyamatosan, azok télre szerezhetnek némi tapasztalatot. De téves képzet alakulhat ki bennük, hogy már jól megy minden – csak éppen jó útviszonyok között.

Ha a sofőr tudatosan nem óvatos, nem próbálja kitapasztalni, hogyan viselkedik az autó a megváltozott körülmények között, akkor könnyen bajba kerülhet. Hiszen a száraz, jó tapadású úthoz szokva kezeli járművét a síkos úton. Aki úgy érzi biztosabbnak, jogosítvánnyal rendelkezve is beülhet egy oktató mellé, és pár órát vezethet valakivel, aki az esetleges hibáira felhívhatja a figyelmét, és segíthet a további tapasztalatszerzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!